Her er ekspertens bud på nye restriktioner

Rekordmange er blevet testet positive med coronavirus det seneste døgn, og statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet nye tiltag.

 
Mette Frederiksen fortæller at myndighederne overvejer om der er brug for flere tiltag mod spredningen af corona. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det seneste døgn er 6.324 danskere testet positive for covid-19.

Det er det højeste antal nogensinde i pandemien, og under tirsdagens spørgetime i Folketinget varslede statsminister Mette Frederiksen (S), at »myndighederne overvejer, hvorvidt der er behov for yderligere tiltag« for at bremse coronasmitten.

Men hvilke værktøjer bør man i så fald hive op af værktøjskassen for at holde udbredelsen i skak? Det har Berlingske spurgt to eksperter om.

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet, peger på, at man kan indføre coronapas flere steder, hvor man har mistanke om, at smitten foregår.

Desuden fremhæver han, at man ved store arrangementer kan kræve, at vaccinerede deltagere også fremviser en negativ coronatest, fordi et coronapas på baggrund af vaccine kan være utilstrækkelig.

»Vi har set et smitteudbrud i Nordjylland, hvor 2.000 mennesker var til koncert. Alle deltagere var screenet med coronapas, men mange er nok kommet ind alene på grund vaccination. Man kan jo i god tro stå med et coronapas på baggrund af vaccination, men man er i virkeligheden også smittet. Hvis man forlanger en kombination af coronatest og coronavaccine, så vil man forhindre noget af smitten,« siger professoren.

Som en sidste udvej peger han på, at man kan være nødt til at lukke dele af samfundet, hvor smitten menes at opstå og florere.

»Det er klart, der kunne være steder, hvor man kunne sige: Det er ikke hensigtsmæssigt, det må vi undvære. Om det så er en natklub, koncert eller nogle af skolerne, der skal have hjemmeundervisning. Der er masser af muligheder,« siger han.

Jan Pravsgaard Christensen bemærker imidlertid, at der er tre færre indlagte fra mandag til tirsdag, og det skal man også have in mente, inden man griber til nye tiltag.

Ingen grund til nye restriktioner

Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, maner til ro og mener ikke nødvendigvis, at man bør indføre nye tiltag på grund af tirsdagens rekordhøje smittetal.

»Det er ikke smittetallet, der er afgørende her. Langt de fleste af de smittede er ikke særlig syge af det, fordi en meget stor del af dem er børn,« siger Wejse.

Speciallægen mener, at belastningen på sundhedsvæsenet bør være afgørende for, om man skal indføre nye smittetal eller ej –og altså ikke smittetallet.

»Belastningen på sundhedsvæsenet er også stigende, men jo slet, slet ikke i samme grad som sidste år,« siger han og fortsætter:

»Hvis vi kigger på, hvordan situationen var sidste år med lavere smittetal end nu, så var den jo langt alvorligere i form af væsentlig flere indlagte og døde. Og den situation kan vi jo komme i igen, og derfor er det selvfølgelig relevant at overveje, om der skal yderligere tiltag til. Og det overvejer myndighederne jo også løbende.«

Christian Wejse peger på, at man kan tage samme tiltag i brug, som i vinteren sidste år, men der skal være virkelig være en meget god grund til nye nedlukninger, fordi de er begrænsende, mener han.

Sundhedsstyrelsen har indkaldt til pressemøde klokken 16 om coronasituationen.