Her er dommen: Peter Madsen dømt for drab - får livstid

En dommer og to domsmænd i Københavns Byret har onsdag kendt Peter Madsen skyldig i drab og seksuel mishandling. Dommen lyder på fængsel på livstid. Ubådsbyggeren ankede sagen på stedet.

Peter Madsen er dømt for drabet på Kim Wall. Opbud foran byretten i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen straffes med fængsel på livstid for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Peter Madsen er desuden kendt skyldig i seksuel mishandling og i partering.

Det har dommer Anette Burkø meddelt i retslokale 60 i Københavns Byret.

»Efter en samlet vurdering finder retten det bevist, at tiltalte har dræbt Kim Wall.«

»Endvidere finder retten det bevist, at han har fastholdt Kim Wall med spændstropper… og i hvert fald nogle af stikkene i vagina er påført, mens Kim Wall var i live,« sagde dommeren videre som forklaring på, hvorfor retten også har fundet Peter Madsen skyldig i seksuel mishandling.

Det er en enig domsret, der er nået frem til dommen.

Peter Madsen så først trist ud, da dommen blev afsagt, men blev hurtigt mere fattet.

Efter en kort betænkningspause valgte Peter Madsen at anke sagen. Det betyder, at sagen igen skal behandles, men denne gang i Østre Landsret, og at den endelige afgørelse derfor udstår.

Til grund for sin afgørelse lægger retten, at Peter Madsen få dage inden 10. august inviterede tre forskellige kvinder med om bord på Nautilus, at han har vist interesse for drab, lemlæstelse af mennesker og spidning. At han i dagene op til 10. august tog flere remedier med om bord i ubåden, som normalt ikke hører hjemme der, blandt andet en fukssvans, en ekstra kedeldragt og to tilspidsede skruetrækkere.

Desuden har retten lagt vægt på Peter Madsens skiftende forklaringer og vurderet hans forklaring på, hvorfor han ændrede sin udlægning af, hvordan Kim Wall døde, som utroværdig. Retten mener således heller ikke, det er troværdigt, at den svenske journalist skulle være død af forgiftning, som Peter Madsen har hævdet.

Skaderne på Kim Walls lig og de mærker, der er fundet på hendes ankler, indikerer ifølge retten, at Kim Wall var spændt fast om bord i ubåden.

 

Når dommeren og de to domsmænd er nået frem til, at Peter Madsen skal straffes med fængsel på livstid, er det fordi,  man vurderer, at der er tale om »et kynisk og planlagt drab af så brutal karakter« på en tilfældig kvinde.

Retten har besluttet, at ubåden »Nautilus« med alt indhold skal konfiskeres, og Peter Madsen skal betale en erstatning på 120.000 kr. til Kim Walls kæreste.

Peter Madsen var ud over de alvorlige tiltaler om drab, seksuel mishandling og partering også tiltalt for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs og for at have sat andres liv i fare i forbindelse med sejladsen. Det er rettens vurdering, at Peter Madsen har overtrådt loven om sikkerhed til søs, men han frifindes for at have sejlet til nærliggende fare for andre.

Dommen er truffet af dommeren og to domsmænd, da Peter Madsen tidligere har frabedt sig nævninge i sagen. Det er ellers almindelig procedure, at straffesager, hvor den tiltalte risikerer mere end fire års fængsel, foregår som nævningesager, hvor tre juridiske dommere og seks nævninge afgør sagen. Domsmænd har ligesom nævninge ikke juridisk baggrund.

Livstid er en af lovens strengeste straffe, fordi den er uden bagkant.

Det er en opsigtsvækkende dom, fordi det i dansk kontekst er sjældent, personer, der »kun« er tiltalt for ét drab, får den straf. Når den alligevel er i spil i sagen, er det fordi, anklageren allerede tidligt i sagen har gjort det klart, at der i hans optik er tale om et drab i den »aller, aller groveste kategori«. Den vurdering har Retten nu tilsluttet sig.

I løbet af de seneste ti år er 14 personer idømt livstid. Af dem er det ifølge Ritzau kun tre sager, hvor den dømte ikke slog mere end en person ihjel.

I gennemsnit sidder livstidsfanger fængslet i omkring 14 år. Tallet skal dog tages med et gran salt, da der er store udsving. Eksempelvis sad Palle Sørensen, der blev dømt for at have skuddræbt fire betjente i 1965, fængslet i 33 år.

 

Udenfor retsbygningen på Nytorv midt i København opstod der efter domsafsigelsen et mindre kaos, da journalister og kamerafolk fra hele verden stimlede sammen med forbipasserende for at få et glimt og høre et par kommentarer fra anklager Jakob Buch-Jepsen og forsvarer Betina Hald Engmark.

Sidstnævnte var først ude af retsbygningen, men havde kun en kort bemærkning til de fremmødte.

»Det eneste, jeg kan sige, er, at min klient og jeg ikke er tilfredse med dommen, som byretten er kommet frem til. Så nu må vi se, hvad landsretten siger.«

Noget mere snakkesalig var anklageren, der er »yderst tilfreds« med, at retten nåede frem til sammen afgørelse, som han - særligt taget i betragtning af, at det er en usædvanlig hård straf for et enkelt drab.

»Det er usædvanligt, at man giver livstid, men jeg tror det afgørende er, at det har været forberedt og planlagt drab med seksuelle handlinger af grov karakter,« siger Jakob Buch-Jepsen.