Her er den studerende anno 2016

Klokken 00.01 får 66.439 unge at vide, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse. Men hvem er de nye studerende? Få et overblik her.

Arkivfoto 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Igen i år slår antallet af optagne på de videregående uddannelser rekord. 66.439 unge får klokken 00.01 et positivt svar i deres indbakke. De er nemlig kommet ind på en videregående uddannelse.

Men hvem er de studerende anno 2016? Det kan du læse om her på tre forskellige parametre.

Køn

56 procent af de optagne er kvinder, så der er stadig et flertal af det kvindelige køn blandt de nye studerende.

Antallet af kvinder er særligt højt på erhvervsakademi- og professionsuddannelserne. Især på det sundhedsfaglige og samfundsfaglige område, hvor andelen er oppe på 84 procent.

Mændene dominerer i stedet andre uddannelser. Det gælder for eksempel det maritime område, hvor 99 procent er mænd, men også det tekniske og it-faglige område, hvor henholdsvis 78 procent og 72 procent er mænd.

På bacheloruddannelserne er der flest kvinder på de kunstneriske uddannelser, mens andelen af mænd er høj inden for teknisk videnskab.

Alder

36 procent af de studerende, der bliver optaget, er yngre end 21 år. Faktisk er der sket et lille fald i andelen af yngre studerende siden sidste år på to procentpoint.

På erhvervsakademiuddannelser er 31 pct af de optagne yngre end 21 år, men det samme gælder for 26 pct. på professionsbachelorerne og 46 procent på bacheloruddannelerne.

Det er altså på universiteterne, at fleste yngre studerende befinder sig.

71 procent af de studerende har en udgangsgivende eksamen, der er højst to år gammel. Det vil altså sige, at 7 ud af 10 studerende påbegynder en ny uddannelse senest år efter en afsluttet ungdomsuddannelse.

Geografi

De fleste kommer til at læse i Region Hovedstaden. Regionen har nemlig optaget 23.474 nye studerende.

Færre læser i Region Sjælland. Her er der optaget 6.241 studerende.

De studerende i Region Hovedstaden er også de mindst mobile. 79 procent af de optagne boede også i regionen, da de søgte ind. De mest mobile bor i Region Sjælland, hvor 40 pct. af ansøgerne skal læse i samme region, som de er bosat i.

Fra Region Nordjylland er det kun seks procent, der skal over Storebælt for at begynde deres studie. Omvendt krydser 10 procent fra Region Hovedstanden Storebælt i den anden retning.

Følg med på b.dk fra midnat, hvor karaktergennemsnit på alle landets uddannelser bliver tilgængelige.