Her er den nye chef for NATOs piratjægere

Flotiljeadmiral Christian Rune leder fra i dag den ene af NATOs stående flådestyrker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man får chancen for at lede den ene af NATOs to stående flådestyrker, og til overflod får lov at lede krigsskibene i jagten på pirater ud for Afrikas Horn, skal man slå til. Også selv om prisen er et års nogenlunde permanent fravær fra kone og to børn på fire og ni år.

Den danske flotiljeadmiral, Christian Rune, 47, overtager i dag ledelsen af NATOs krigsskibe som et foreløbigt højdepunkt i en ulastelig karriere. Under passende sømilitært ceremoniel i Oman får Christian Rune en chance, som ingen dansk søofficer har fået mage til i de 42 år, hvor NATOs stående flådestyrker har repræsenteret alliancens sømilitære slagkraft. 

BILLEDSERIE: Absalon tager afsked

Som chef for staben, der leder flådestyrkens operationer gennem det næste år, skal Christian Rune lede en stab på 18 søofficerer og befalingsmænd fra de øvrige NATO-lande og fra Søværnet. De får arbejdsplads om bord på »Absalon«, der har både et ekstra operationsrum og plads til en mindre kontorlandsby på skibets indre flexdæk.

Og hvorfor blev det så lige Christian Rune, der får en chance, som danske søofficerer ville duellere for at få?

Han er opvokset med korvetterne; har været med i den første golfkrig, været chef på en korvet og har uddannet sig på det amerikanske flådeakademi. Men det har andre unge søofficerer også præsteret. Det, der måske skiller ham ud, er en grundig oplæring i det politiske system i Forsvarsministeriet og som rådgiver i Statsministeriets sikkerhedspolitiske sektion. Oveni kommer en tidligere tjenesteperiode på et år som kommunikationsofficer i den stab, han nu skal lede.

Christian Rune kan altså jobbet indefra. Endelig og ikke mindst er det afgørende, at Danmark med sine nye, store flådefartøjer nu har skibe, der kan bruges som flagskib med den tilstrækkelige kommunikation og stabsfaciliteter om bord.

Så da chancen for en unik opgave parret med en uventet tillægsgevinst i form af endnu en periode til søs viste sig, var Christian Rune ikke mange sekunder om at slå til. Til søs, i en meningsfyldt operation, som leder for en international stab med den frihed til at lede, som en ægte operation giver. Bedre bliver det ikke.

Til søs vil store dele af dagen gå med arbejde. Men når han holder fri, vil Christian Rune forsøge at tage sig sammen til at dyrke lidt motion i skibets fitnessrum, men måske mere sandsynligt hygge sig med bøger. Lige nu læser han Carsten Jensens »Vi - de druknede«. Som den noble søofficer, han er, er Christian Rune ikke meget for at nævne titlen på den bog, han lige er færdig med. Men det var altså Morten Sabroes og Jørgen Leths »Derfor knepper de så meget i dette land«.