Her er den danske folkeskole, der nu er helt uden etniske danskere

En skole ved Aarhus er nu en ren to-sproget skole. Professor i pædagogik Niels Egelund mener, at den bør lukkes.

Tovshøjskolen i Aarhus Fold sammen
Læs mere

Den sidste etnisk danske elev er stoppet på Tovshøjskolen i Gellerup ved Aarhus, der nu er den eneste danske folkeskole med udelukkende to-sprogede elever, godt 300 i alt.

»Vi er en ren to-sproget skole. Nogle af vores elever kommer fra familier med sociale udfordringer. Til trods for dette har vi også elever, der kommer ud af skolen med gode resultater,« siger skoleleder Aase Nielsen til metroxpress.

For et par år siden blev Tovshøjskolen kåret til Danmarks dårligste folkeskole. En undersøgelse, skolen ikke finder fair.

»I den sidste status, hvor man medregner sociale forhold, så er vi faktisk en midterskole, når det gælder karakterer, og hvor mange unge der tager en ungdomsuddannelse,« forklarer skolelederen.

En af grundene til, at man ikke har danske elever på skolen er, at man i Aarhus har frit skolevalg. Nydanske elever bliver sprogtestet, og kun med et godt dansk kan de vælge frit.

»Vi får nogle af de børn, der ikke klarer screeningen så godt, men vi har selvfølgelig også børn, der vælger os, fordi vi er den lokale skole,« siger Aase Nielsen, der ville ønske at have flere elever, der selv vælger skolen.

Venstres rådmand på skoleområdet, Benyamin Simsek (V), vil dog ikke ændre ordningen.

»Vi er glade for, at borgere kan vælge. Og så kan de forældre, der ikke kan få lov til at vælge, bare lære deres børn bedre dansk,« siger han.

Professor i pædagogik Niels Egelund mener, at man bør lukke Tovshøjskolen:

»Ulempen ved Aarhus’ ordning er, at mange af de dygtige børn flygter. Det bedste for børnene ville være at lukke skolen og fordele eleverne på andre skoler,« sige han til metroexpress.

BNB