Her er de tre politikere, som vil være spidskandidat for Radikale

Tre medlemmer har bekendt deres interesse i tillidsposten som radikal spidskandidat i København efter, at Anne Mee Allerslev onsdag valgte at fratræde som borgmester for integration og beskæftigelse. De tre kandidater er Mia Nyegaard, Tommy Petersen og politiske wildcard Anette Thaulow. Her er tre korte portrætter af de tre.

Tre medlemmer af Radikale Venstre har meldt sig på banen i kampen om spidskandidaturet for København. Mia Nyegaard, Tommy Petersen og den politisk grønne Anette Thaulow. Fold sammen
Læs mere

De Radikale i København har indtil fredag til at vælge deres nye spidskandidat, som vil opstille som nr. 1 på partiets kandidatliste, efter Anna Mee Allerslev onsdag eftermiddag sagde »farvel og tak for denne gang« til københavnerpolitik.

Partimedlemmerne i Radikale Venstre havde til kl. 10 torsdag formiddag til at melde sig på banen som interesseret i at blive spidskandidat.

Nu er deadlinen nået, og ud af Allerslevs afsked er født tre medlemmer, som melder sit kandidatur til posten som spidskandidat for Radikale Venstre i København. De tre kandidater er Mia Nyegaard, Tommy Petersen og Anette Thaulow.

Her er tre mini-portrætter af kandidaterne.

Mia Nyegaard, 43 år

Mia Nyegaard har været i Radikale Venstre i 17 år. Hun er socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation. Arbejder med forretningsudvikling.

Hun er uddannet cand.scient.pol og MA i Afrikastudier fra Københavns Universitet og har tidligere arbejdet som administrerende direktør for Friis-Holm Chokolade.

Hun startede som medlem af Radikale Venstre i 2000 og har siddet i mange forskellige bestyrelser og udvalg. Heriblandt lokalbestyrelsen på Frederiksberg og indre by, hovedbestyrelsen og kandidatnetværksbestyrelsen.

Hun bor i indre by i København og skriver på sin hjemmeside, at hendes tid uden for politik er bedst brugt på kulturelle arrangementer med hendes kæreste eller venner.

»Jeg brænder virkelig for socialområdet og kommer til at holde fokus på de mest socialt udsatte. Jeg er socialliberal og kommer også til at bibeholde min interesse for fremtidens grønne København,« siger Mia Nyegaard.

Adspurgt, hvordan hun skiller sig ud fra de øvrige potentielle spidskandidater, lægger hun vægt på, at hun kan samle de radikale.

»Jeg har været med i radikale i mange år, og jeg har en stor forståelse for, hvordan partiet fungerer. Jeg tror, at jeg kan samle partiet på tværs af bagland, organisationer, gruppen og så kan jeg samarbejde på rådhuset. Og så kan jeg sætte fokus på et socialt område, som vi har manglet lidt,« siger hun.

Tommy Petersen, 40 år

Er de Radikales gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation. Efter gårsdagens exit fra integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev bliver han ny politisk leder for partiet i København.

Han har gennem flere år været en af Anna Mee Allerslevs tætteste samarbejdspartnere og en af den forhenværende integrations- og beskæftigelsesborgmesters mest trofaste støtter.

Han er født og opvokset i København, og er uddannet cand.merc. fra CBS, men er i dag fuldtidspolitiker. Han har sønnerne Theodor og Samuel og bor på Islands Brygge i København med sin kæreste Søren.

»Jeg har de seneste år knoklet for at skabe en mere rummelig by. En by som følger med den visionære grønne udvikling, er stadig vigtigt for det København, jeg ønsker,« siger Tommy Petersen.

Onsdag blev Tommy Petersen peget på som ny politisk leder i København efter Anna Mee Allerslev, og han mener selv, at han er den rette til at bære læsset, der følger med som spidskandidat for et parti.

»Det er et tillidsmandat, og man skal nok omstille sig til, at folk kigger meget på ’dig’, som repræsentant for Radikale Venstre. For mit vedkommende, er det ikke noget, jeg ikke kan klare,« siger han, og slår fast, at han ikke vil lægge sin radikale stil radikalt om, hvis han bliver valgt som spidskandidat.

Han håber til gengæld, at snakken snart kommer til at handle mere om politik, end den har gjort for partiet, siden det 12. september kom frem, at integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev kvit og frit havde lånt Københavns Rådhus' lokaler til sin private byllupsfest. Lokaler som ellers koster ikke under 65.000 kr.

»Der har været et knæk i tilliden, og samtalen mellem radikale og borgerne har på det sidste været præget af alt andet end politik. Jeg mener, at jeg vil kunne genskabe tilliden, og jeg mener, at jeg vil kunne løfte partiet og samle os i en fælles stærk indsats,« siger han.

Anette Thaulow, 52 år

Det nyeste skud på stammen til tillidsposten som spidskandidat er 52-årige Anette Thaulow, som torsdag morgen indmeldte sit kandidatur.

Thaulow er som kandidat helt grøn, og det er første gang, hun stiller op til et kommunalvalg.

Hun er født i Virum og voksede op i Sønderborg. Har boet i Københavns Kommune siden 1989, og siden 2008 har hun boet i Brønshøj med sine sønner.

»Jeg er måske et wildcard i forhold til min politiske erfaring sammenlignet med de to andre, men jeg har en lang og rig erfaring fra mit arbejdsliv og frivillige arbejde, som blandt andet kommer socialområdet og integrationsopgaverne til gode,« siger hun.

Hun fortæller, at særligt integration ligger hende på sinde som spidskandidat, men at de politiske drømme ikke slutter ved kandidaturet.

»Jeg går helt klart efter at blive integrations- og beskæftigelsesborgmester i København. Det er en borgmesterpost, som der stadig er brug for, og jeg mener, at jeg er den rette til jobbet,« siger hun og erkender ligesom Tommy Petersen, at debatten den seneste tid har handlet alt for meget om Anna Mee Allerslevs sager.

Anette Thaulow fortæller, at bliver hun spidskandidat, vil hun arbejde hårdt for at styre debatten over på politik i stedet for »trælse sager«.