Her er de tre IS-kvinder, som i nat er landet i Danmark

Tre kvinder er landet i Danmark efter at have siddet i en syrisk fangelejr med deres børn. Her er, hvad vi ved om dem.

Den kurdiske fangelejr al-Roj i det nordøstlige Syrien, hvor tre kvinder og deres tilsammen 14 børn har siddet. Kvinderne og deres børn er nu landet i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge DR Nyheder er tre kvinder med tidligere tilknytning til Islamisk Stat landet fra Syrien i Flyvestation Karup.

Det er sket efter en langvarig proces, hvor regeringen først nægtede at hente kvinderne hjem på trods af kvindernes danske statsborgerskab.

I maj bragte Berlingske en beskrivelse af, hvem kvinderne var.

Her er kvinderne

Kvinderne har siddet i al-Roj-lejren i Syrien. En af grundene til, at regeringen i maj vendte på en tallerken og besluttede at hente kvinderne og børnene hjem, var, at man så »en forværret sikkerhedssituation i lejrene«, ligesom der var »usikkerhed om, hvor længe kurderne ønsker at tilbageholde kvinderne«. Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i maj.

Her er, hvad vi ved om de tre kvinder:

Den ene af de tre kvinder er en 31-årig etnisk dansk kvinde fra Nordvestsjælland. Hun er mor til to børn på fem og seks år.

Da hun var i begyndelsen af 20erne, konverterede hun til islam og rejste i efteråret 2014 til Syrien. Her tilsluttede hun sig Islamisk Stats kalifat eller i hvert fald endte hos terrorgruppen.

Få dage efter ankomsten fortrød hun angivelig og forsøgte ifølge hendes advokat første gang at flygte. Hun blev efter eget udsagn tvunget til at blive i kalifatets hovedstad, Raqqa, hvor hun blev gift og fik et barn.

En anden af kvinderne er 34 år og mor til fem børn mellem to og 13 år. Hun er konvertit og har tidligere levet sammen med en dansk mand med somalisk baggrund i en jysk provinsby.

Den sidste af de tre kvinder er 37 år og mor til syv børn. Hun tog ifølge DRs oplysninger til Syrien i 2014 og har dobbelt statsborgerskab i Danmark og et land i Østeuropa.

Ni af børnene er født i Danmark og tog sammen med deres mødre til Syrien, mens resten er født i Syrien.