Her er de syv radikale krav til en ny regering

Længere arbejdsdage, efterlønsreform og nul iværksætterskat. De Radikale har syv krav til den økonomiske politik, hvis partiet skal forhandle regeringsgrundlag med en nye regering.

Foto: Preben Madsen

Margrethe Vestager og De Radikale møder op med syv krav til den økonomiske politik, hvis oppositionen vinder valget og S-formand Helle Thorning-Schmidt indkalder midterpartiet til forhandlinger om regeringsgrundlaget.

Her er, hvad de kræver:

1. Alle vedtagne reformer skal gennemføres
Tilbagetrækningsreformen skal gennemføres efter valget og dagpengeperioden på to år skal fastholdes. De to reformer bidrager med forbedringer på knap 23 mia. kr., som skal bruges på at nedbringe statsgælden.

2. Der skal flere reformer til
Selv med en gennemførelse af tilbagetrækningsreformen, vil de Radikale også holde S og SF fast på deres plan om trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter, som skal øge arbejdstiden. Dagpengeperioden og efterlønnen må ikke indgå i i forhandlingerne, der skal give et positivt bidrag til den økonomiske holdbarhed.

3. Nye reformer skal finansiere løft i forskning og uddannelse
VKOs planlagte nedskæringer i uddannelse og forskning skal erstattes med langsigtede investeringer i viden. Bl.a. en udvidelse ad studiekapaciteten på de videregående uddannelser med 10.000 pladser, og en ny globaliseringspulje, der skal udgøre otte mia. kr. i 2020.

4. Skatten på arbejde skal ned, og skattestoppet skal afskaffes
Skatten på arbejde skal sænkes med samlet set 11 mia. kr. ved en omlægning finansieret krone-til-krone. Skattestoppet skal ophæves fra 2016. Til den tid vil ejendomsværdiskatten reguleres svarende til udviklingen i boligprisen - en ekstra betaling på 200-600 kr. om året for en boligejer. Hver en krone fra ophævelse af skattestoppet skal anvendes til at nedsætte skatten på arbejde. R vil indføre flere grønne og sunde afgifter. Afgifterne kan finansiere en forhøjelse af topskattegrænsen, en forøgelse af beskæftigelsesfradraget og en beskæftigelsesbonus til dem på kanten af arbejdsmarkedet.

5. Den sociale indsats skal styrkes
Der skal gradvist afsættes penge til den sociale indsats, så der i 2015 og 2020 er henholdsvis fire og fem mia. kr. til rådighed. Kontanthjælpsloft, 450-timers regel og starthjælpen skal afskaffes.

6. EU's konvergenskrav skal overholdes, og der skal indføres et mål for nedbringelse af statsgælden
Som noget helt nyt ønsker de Radikale på længere sigt at indføre et officielt mål for statsgælden. I 2020 skal det være på 35 pct. af BNP. Det skal disciplinere alle beslutninger i den økonomiske politik.

7. Der skal ryddes op i skatten - multimedieskat og iværksætterskat skal afskaffes
De Radikale vil sanere de utidssvarende dele af skattesystemet. Bl.a. skal iværksætterskatten og multimedieskatten afskaffes.

Læs også: Syv radikale krav til Thorning