Her er de sjoveste og skøreste valgvideoer og -plakater

Valgkampen er i fuld gang, og det samme er politikernes forsøg på at få de danske borgeres opmærksomhed gennem anderledes valgplakater og -videoer. Nedenfor kan du se eksempler på plakater og videoer, hvor politikere har forsøgt at være sjove – og ikke altid er lykkedes med det.

Billedet er et udklip fra kampagnevideoen »Voteman«, som Folketinget udsendte i forbindelse med europaparlementsvalget i 2014. Videoen blev mødt af massiv kritik. Fold sammen
Læs mere

Liberal Alliances Laura Lindahl kom tirsdag ud i en regulær shitstorm, efter at hun dagen forinden slog et opslag op på Facebook, hvori hun blandt andet skrev, at »alle skal ha’ råd til nye silikonebabser« som »endnu en god grund til at sænke skatten«.

Opslaget kom, efter at hendes partikollega Joachim B. Olsen indrykkede en annonce på pornohjemmesiden Pornhub med teksten:

»Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke.«

De to liberale politikere er ikke de eneste politikere, der gennem tiden har forsøgt sig med humoristiske indslag i valgkampe.

Nedenfor har Berlingske samlet en række eksempler, hvor politikerne – enten på vellykket eller knap så vellykket vis – forsøger sig med humor.

1. Voteman

Vi lægger ud med Folketingets skandaleramte video under europaparlementsvalget i 2014, der handler om superhelten Voteman. Videoen blev lavet af Folketinget for at lokke de unge til valgstederne, men den blev mødt af massiv kritik på grund af »sexistisk« og »voldeligt« indhold – og derfor endte Folketinget med at måtte trække videoen tilbage.

Du kan selv se kampagnevideoen her.

2. Satiriske filmplakater

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) har tradition for at lancere satiriske plakater under valgkampe, hvor de tager udgangspunkt i filmplakater og photoshopper deres egne budskaber ind.

En af de mest populære plakater fra DSU er »Katastrofekurs« fra folketingsvalget i 2001, som viser Anders Fogh Rasmussen og Pia Kjærsgaard om bord på Titanic med kurs mod en katastrofe for det danske velfærdssamfund.

Foto: DSU.

En anden af DSUs populæreste plakater er fra folketingsvalget i 2013 med titlen »Bilagsbanden er tilbage – Tømmermænd i Løkkeland«, hvor Lars Løkke Rasmussen ligger hen over et skrivebord i et rod af rødvinsflasker og bilag – omkring ham er Peter Brixtofte, Klaus Riskjær og Søren Pind, der er forklædt som en abe.

I 1987 var det daværende statsminster Anker Jørgensen, der blev præsenteret som James Bond, og ved euroafstemningen vakte de unge socialdemokrater megen opsigt med deres plakat »Forført af Fjenden«, der portrætterede Holger K. Nielsen i hed omfavnelse med Pia Kjærsgaard. Plakaten blev af bl.a. Dansk Folkeparti udråbt til valgkampens bedste plakat.

3.  Kommunalpolitikernes »Sydfyn Style«

Der er sandsynligvis også mange, der husker, hvordan fire borgmestre ved kommunalvalget i 2013 valgte at bruge tonerne fra megahittet »Gangnam Style« til at promovere Sydfyn – på en lidt akavet facon. Videoen blev et hit på Youtube og Facebook.

Du kan selv se de fire borgmestre udføre deres »Sydfyn Style« her.

4. Valgplakater i år

Valgplakaterne i år er heller ingen undtagelse. Nedenfor kan du se nogle bud på sjove og anderledes valgplakater fra årets folketingsvalg.

5. Løkkes ridetur

Til sidst skal vi forbi en spritny valgvideo fra Lars Løkke Rasmussen, hvor han benytter en hest som en klimavenlig transportform.