Her er de første danskere i rummet

Klokken 17.30 dansk tid letter tre danskere fra Kennedy Space Center med kurs mod Jupiter. De kunne godt ligne almindelige Lego-figurer, men det er de ikke.

Her er de tre aluminiumslegofigurer som skal med mod Jupiter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis alt går efter planen, letter de første danskere i rummet fra Kennedy Space Center i Florida i eftermiddag kl. 17.30 dansk tid med kurs mod planeten Jupiter.

Opsendelsen vil blive fulgt med stor interesse over hele verden, men ikke mindst fra legetøjsproducenten LEGOs hovedsæde i Billund.

Det er nemlig LEGO, der har produceret de tre små figurer, Jupiter, Juno og Galileo Galilei, som den amerikanske rumfartsorganisation NASA har inviteret med i rumsonden Juno, der de næste seks år skal være på rejse til Jupiter.

Se opsendelsen fra Kennedy Space Center

LEGO indgik sidste efterår en tre-årig aftale med NASA om projektet ”LEGO Bricks in Space”, der skal inspirere børn og unge til at interessere sig for videnskab og teknologi.

Samarbejdsaftalen omfatter også, at LEGO i april sendte 13 undervsingsmodeller med rumfærgen Endeavor ud til Den Internationale Rumstation ISS, så astronauter kunne lave eksperimenter i rummet samtidig med, at skolelever kunne lave de samme eksperimenter på jorden.

- På den måde kunne man på en sjov måde vise, hvordan ting reagerer forskellige ude i rummet og nede på jorden, fortæller Andrew Arnold Arnold fra LEGOs undervisnings- og kommunikationsafdeling.

Læring i rummet

- Vi var også med i NASAs Marsprojekt i 2004 – men ikke med mini-figurer – og nu kontaktede NASA os så og spurgte, om vi ikke ville være med på turen til Jupiter.

Hvad de tre figurer skulle forestille, var oplagt. Nemlig den romerske gud Jupiter, hans søster Juno og den italienske filosof, fysiker og astronom Galileo Galilei (1564-1642) der opdagede de første fire måner omkring Jupiter.

25.000 kroner stykket

Derimod var det ikke en helt enkel proces at skabe de små figurer, og det er grunden til prisen på ikke mindre end 25.000 kroner – pr. styk:

- Almindelige figurer af plast vil slet ikke kunne holde til de store temperatursvingninger på rejsen. Desuden er der meget strenge regler for, hvilke materialer, der må komme om bord på rumsonden. Bl.a. på grund af de meget sensitive måleinstrumenter om bord, der skal måle jupiters magnetiske felt. Det ville være meget uheldigt, hvis vore tre passagerer kom til at forstyrre processen, siger Andrew Arnold.

Derfor er Jupiter, Juno og Galilei fremstillet i det ekstremt rene ”space grade aluminium” . -

Materialet er ikke særlig dyrt i sig selv, men fordi vi aldrig har arbejdet med det materiale før, var det en bekostelig proces bl.a. at lave formene, fortæller han.

Nøjagtige kopier

- Når vi sender tre LEGO-figurer ud i rummet, er vi meget bevidste om, at de er nøjagtig mage til vores almindelige figurer, præcis samme størrelse, proportioner og detaljeringsgrad. Især detaljeringsgraden var svær at opnå i aluminium.

Der er i alt fremstillet tre sæt af Jupiter, Juno og Galilei – ni figurer i alt. Ét sæt står i Billund, ét hos NASA i Florida, og det tredje er om bord på rumsonden Juno.

Ifølge Andrew Arnold har LEGO ikke selv planer om at sætte de tre figurer i produktion som et særligt sæt.

- Men bortset fra det lyn, som Jupiter holder i hånden, er alle dele standarddele, så det skulle ikke overraske mig, om nogle af vores fans med særlig interesse for rumfart allerede er i gang med at bygge dem, siger han.

Når Juno med sin last af avanceret måleudstyr og sine tre små passagerer sendes op fra Kennedy Space Center i eftermiddag, vil Andrew Arnold selv følge begivenheden via livestreaming fra NASA, mens hans kollega, Ulrik Lund, der har stået for konstruktionen af figurerne, vil følge opsendelsen i Florida i selskab med 50 særligt inviterede rumentusiaster.'

Herhjemme holder Planetariet i København et offentligt arrangement kl. 17 til ca. 18.30, hvor man følger opsendelsen, og hvor forskere fra DTU vil fortælle om de højt specialiserede stjernekameraer, som DTU Space har leveret til projektet.

Rumsonden Juno vil efter planen nå frem til Jupiter i 2016, hvor den vil gå i kredsløb om planeten i et år, i alt 33 gange, mens der indsamles data om Jupiter, dens måner og dens atmosfære. Herefter forventes det, at rumfartøjet med al dets avancerede teknologi og små passagerer vil blive knust mod planetens overflade.

- Det hele forsvinder fuldstændig. Ingen kan overleve, siger Andrew Arnold - lidt trist i stemmen.