Her er de Fairtrade-varer der batter mest

Hvis du går op i at købe varer, der er produceret under gode arbejdsforhold, er roser en af de varer, hvor det nytter mest at købe Fairtrade

København: Det er ofte dyrere at købe produkter med et Fairtrade-mærke end at købe tilsvarende produkter uden.

Men hvis du ikke har pengepung til at købe Fairtrade hver gang, du handler, men gerne vil købe produkter, der er produceret af bønder med ordentlige løn- og arbejdsvilkår, er der nogle Fairtrade-varer, der batter mere end andre.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en liste over de fem Fairtrade-produkter, der nytter mest.

Det er roser, kakao, kaffe, sukker og bananer.

- Vi har udvalgt disse varer, fordi de ofte bliver produceret på plantager, hvor der er store problemer. Derfor gør det en alvorlig forskel for arbejderne, hvis man køber Fairtrade, siger Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk.

Samtidig batter det mere at købe "rene" Fairtrade-produkter, som for eksempel en pose sukker, i modsætning til et blandingsprodukt som marmelade med Fairtrade-sukker i. Et produkt skal nemlig kun være 20 procent Fairtrade for at kunne få mærket.

- Så hvis du køber roser, bananer eller en hel pakke kaffe, kakao eller sukker er der mere Fairtrade i varerne end i et blandingsprodukt, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Når man køber Fairtrade-roser, støtter man arbejderne på de kenyanske rosenplantager.

- Arbejderne er garanteret en mindsteløn, og de får mere sikre arbejdsforhold, forklarer Andreas Hansen, der er produktchef for Fairtrade Mærket.

På rosenplantagerne er der blandt andet regler for, at arbejderne ikke må sprøjte roserne med pesticider, der kan være skadelige at arbejde med.

- Ved siden af deres mindsteløn får arbejderne også en fælles bonus, som bliver brugt til at udvikle lokalsamfundet ved for eksempel at bygge skoler eller sundhedsklinikker, siger Andreas Hansen.

Foruden arbejdsforholdene for arbejderne, er der også en klimagevinst ved at købe roser fra Kenya i modsætning til at købe konventionelle roser fra Holland.

CO2-aftrykket er 5,8 gange større for de hollandske roser, fordi det koster mere i klimaregnskabet at varme hollandske drivhuse op, end det koster at producere roserne i Kenya, hvor der er varmt i forvejen, og derefter flyve dem til Danmark.

Du kan købe Fairtrade-roser fra Kenya i Lidl og Coop Danmarks butikker; SuperBrugsen, Daglig'Brugsen, Kvickly og nogle gange i Irma og Fakta. Mærket hedder Savannah.

I Lidl koster en buket enten 29 kroner eller 39 kroner, afhængig af om man vil have stilke på 40 cm eller 60 cm

I Coop koster en Fairtrade-buket med otte stilke på 40 cm 35 kroner. Til sammenligning koster en konventionel buket roser med 10 stilke omkring 30 kroner afhængig af sorten.

 

Fakta: Sukker, kakao, kaffe og bananer

- Sukker. Du kan finde Fairtrade sukker som rent produkt, eller som produkt i marmelade, saft eller chokolade. Fairtrade-sukker sikrer bønderne mindsteløn og udvikling af lokalområdet.

- Kakao. Og dermed også chokolade kan være produceret med brug af børnearbejde. Fairtrade-organisationen forbyder brug af børnearbejde på deres kakaofarme.

- Kaffe. Når prisen på kaffe er i bund på verdensmarkedet, kan det sende hundredtusinder af bønder i fattigdom. Fairtrade-kaffe garanterer bønderne en mindsteløn.

- Bananer. En bananarbejder får i gennemsnit 7 procent af banens pris. Fairtrade-bananer sikrer arbejderne en mindsteløn.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

/ritzau/FOKUS