Her er de 12 mest uheldsvangre dyr i Danmark

Heste og hunde topper listen over ulykker, hvor dyr er involveret, men også fjæsing og hugorm viser tænder.

En fjæsing er mere giftig end en hugorm. Dog lander den på 10.-pladsen, en plads efter hugormen, på top 12 over de dyr, der oftest er involveret i ulykker med mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hestepiger og hundemennesker: Giv agt. Hvis man vil undgå ulykker, er det nemlig en god idé at være varsom med rideturen og hundeluftningen, viser en top 12 over de dyr, der oftest er involveret i ulykker, hvor mennesker kommer til skade. Listen findes i en ny rapport fra Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

I løbet af de sidste omkring 20 år er der sket en stor stigning i antallet af ulykker, der involverer heste, viser rapporten. Det er gået fra knap 8.000 i 1990 til næsten 9.500 tilskadekomster i 2009. De fleste ulykker skyldes, at folk falder af hesten og får knoglebrud og hovedskader. Stigningen skyldes formentlig, at der er kommet flere rideklubber og flere mennesker, der rider.

Heste har dermed overhalet hunde som det dyr, der oftest er involveret i ulykker. Antallet af ulykker med hunde er faldet fra godt 13.000 skadestuekontakter i 1990 til omkring 8.000 i 2009. Ulykker med hunde er typisk bid. Postbude og omdelere er særligt udsat - omkring 25 procent af bideulykkerne sker for de uheldige budbringere.

Der er dog også de folk, der simpelthen bliver spændt ben for - omkring syv procent af skaderne i hele perioden er sket, fordi folk er faldet over en hund.

Kattenes bid kan ikke måle sig med hundenes - katte er nummer fire på listen med omkring 34.000 skadestuehenvendelser i hele perioden 1990-2009. Fem procent kom på skadestuen med øjenskader efter mødet med kattekløer.

Skovflåter er også prominent repræsenteret på listen som nummer fem. Der er dog fra 1998 til 2009 sket et fald i antallet af henvendelser på skadestuen som følge af mødet med skovflåter. Muligvis fordi folk er blevet bedre til selv at fjerne flåterne, skriver forfatterne til rapporten.

I bunden af listen finder vi mere sky dyr som hugorm og fjæsing, som dog afstedkommer over 100 ulykker årligt.

Se hele listen over de mest uheldsvangre dyr her: