Her er Danmarks skønneste ø

Læserne på Kristeligt Dagblad har kåret en ret overraskende ø som landets allerdejligste.

Furs molerholdige klinter gemmer på fossiler og vulkanaske m.m. og gø det til en geologisk seværdighed. Guide fra Furs Museum, geolog Bo Pagh Schultz viser rundt ved kysten, her ses jordlagene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Der var ingen tvivl blandt Kristeligt Dagblads læsere om, at Fur skulle kåres som landets skønneste ø.

Afstemningen satte rekord denne sommer med knap 3.000 deltagere, hvilket er mere end en tredobling af deltagertallet i forhold til afstemningen i 2009, hvor læserne kårede Danmarks mest enestående naturområde.

LÆS OGSÅ: Sådan er der på Fur (eksternt link)

Fur med de 850 indbyggere og 180.000 årlige turister fik godt 1.300 stemmer, mens Læsø kom på andenpladsen med godt 1.000 stemmer. Ærø fik en tredjeplads med godt 900 stemmer.

Museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Århus, Morten D. D. Hansen, var med i det ekspertpanel, som nominerede de 20 småøer. Han kalder valget af Fur for overraskende.

"Det er jo knap nok en ø, for der er kun få minutters sejlads ind til fastlandet, og landet er landbrugsland. Men der er nogle fine skrænter, som har en geologisk interesse. Men er der virkelig sådan en interesse for moler og fossiler?" spørger han.

At valget faldt på Fur, kan ifølge en anden af ekspertpanelets medlemmer, professor i geologi Morten Pejrup fra Københavns Universitet, skyldes forårets islandske vulkanudbrud og den meget omtalte askesky.

Besøger man Fur, kan man se aflejringer fra tidligere askeskyer som askeler i klinterne. Asken vidner om, hvordan der for millioner af år siden har været vulkanudbrud.
 
Morten Pejrup siger: "På Fur er der tydelige fingeraftryk af den geologiske historie, og den islandske askesky har gjort den slags geologiske fænomener mere interessant for en bredere gruppe."

Biologen og forfatteren Michael Stoltze, der skriver om natur i Kristeligt Dagblad, er nærmest forelsket i Fur.

"Det er et fuldstændig enestående sted, som man skylder sig selv at se som dansker. Her får man et helt særligt indblik i Danmarks urhistorie, når man ser på de foldede lag af moler og aske," siger Michael Stoltze, som råder til, at man tager vandreskoene på og giver sig tid til at lede efter forsteninger på stranden. For på Danmarks skønneste ø er de fineste souvenir gratis.