Her er Danmarks nye turistmagnet

I dag holdes der rejsegilde på den grund, som forventes at huse Danmarks femtestørste turistmagnet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har form som en strømhvirvel. Det kan sende dig ned på bunden af havet. Og det bliver en af Danmarks fem største turistattraktioner.

Velkommen til Den Blå Planet, det nye Danmarks Akvarium, som holder rejsegilde i dag kl. 13 ved Kastrup Havn.

Den Blå Planet bliver Nordeuropas største og mest moderne akvarium og forventes at blive så stor en turistmagnet, at det allerede nu – to år inden åbningen – har fået prisen som ’Danmarks bedste fyrtårnsprojekt’.

- Det er så vidt jeg ved aldrig sket før, udtaler bestyrelsesformand for bygningsfonden Den Blå Planet, Bent Frank.

- Det er vi meget stolte af.

Og det er ikke det eneste usædvanlige ved det ambitiøse projekt i Tårnby. Indvendigt har det blandt andet et gigantisk oceanium, som indeholder 3000 kubikmeter vand (en almindelig familie bruger i gennemsnit 70-80 kubikmeter vand årligt) og er gennemskåret af en tunnel, som gør det muligt at gå tur på ”havbunden”, mens hajer og rokker svømmer omkring en. Og udvendigt er det designet som en strømhvirvel.

- Det er meget usædvanligt for akvarier af denne størrelse, at der er brugt penge på arkitekturen. De ligner som regel gamle pakhuse eller firkantede fabrikshaller udefra, siger Bent Frank.

Akvariet bliver en af Danmarks fem største turistattraktioner, og det forventes, at besøgstallet vil femdobles i forhold til, hvad akvariet i Charlottenlund kan trække.

Den Blå Planet - som er tegnet af 3XN A/S - vil indeholde mere end 60 små og store akvarier – deriblandt føromtalte oceanium, afrikanske søer og koralrev – samt et færøsk fuglefjeld.

Danmarks Akvarium har i mange år ønsket at blive større og mere moderne, men der har ikke været mulighed for at udbygge på grunden i Charlottenlund. Den gamle bygning (som blev indviet i 1939) lukker i november 2012, og Den Blå Planet åbner i foråret 2013.