Her er Chili - cykelrytternes skræk

SKAT er klar med det seneste våben i kampen mod doping. Den toptrænede sniffer, Chili.

Chili, en seks år gammel narkohund af racen fields trial cocker spaniel, er nu klar til at opsnuse doping. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SKATs narkoenhed råder over et toptrænet våben, hvis mage kun findes få andre steder i verden.  Det er narkohunden Chili - en hund, som har været på efteruddannelse.

Chili har for nylig fået sit diplom og er nu godkendt til at kunne opsnuse dopingstoffer. Den veluddannede fields trial cocker spaniel er således den første hund i Danmark, som er trænet til at opsnuse både narkotika og dopingstoffer.

Hendes makker, tolderen Axel Grønkjær, er stolt:

- Hun er en af de første hunde i verden, der er godkendt til begge typer af stoffer, og hun bliver et vigtigt redskab i vores arbejde med at bekæmpe ulovlige dopingmidler i Danmark, siger han.

Kan opleves ved grænsen

Chili er seks år og er hidtil blevet brugt i arbejdet med at finde narkotika ved grænseovergange, i lufthavne og i de internationale post- og kurercentre. Chili har været med til at finde mange både store og små sendinger af narkotika - men nu også med doping-næse på CV'et.

Skal de luskede cykelryttere til at passe på i lufthavnen?

- Nej, ikke mere end andre. Der hvor Chili skal sættes ind er primært ved passager- og varetrafik, så du kan sige, at cykelrytterne skal passe på med at have doping med i bagagen, siger Axel Grønkjær.

Han fortæller, at grænsehandlende danskere ind i mellem vil kunne møde Chili som en del af toldkontrollen ved den dansk-tyske grænse.

- Men det er ikke sådan, at hun vil fare over på en cykelrytter, så snart hun ser én. Det tror vi i hvert fald ikke...

Doping: Læs mere om SKATs dopingindsats