Samfund

Her er Berlingske-fotografernes bedste billeder

Berlingskes fotografer har taget en lang række fantastiske billeder gennem året. Her viser og fortæller de om de billeder, de har valgt som deres bedste fra et år, der har været præget af ikke mindst coronapandemien, men også meget, meget andet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foto: Tobias Kobborg.

Vi startede med at spise russisk kaviar og drikke vodka, hvorefter vi gik i gang med at fotografere. Jim Latrache-Qvortrup blev for alvor kendt af den danske befolkning efter hans medvirken i Mads Brüggers dokumentar »The Mole«. Han skulle fotograferes på sin yndlingsrestaurant Punk Royale, som gav en speciel mulighed for at lege ekstra meget med røg, ild og lys.

Foto: Tobias Kobborg.

Jeg ankom i god tid inden fotograferingen af musikeren Mathilde Falch, så jeg trillede forbi adressen og kiggede ind fra vejen. Det eneste jeg nåede at se, var den markante røde hængekøje mellem to træer i forhaven. Vi startede med at tage billeder en masse andre steder, inden vi kom til hængekøjen, som dannede ramme om portrættet, hvor komposition og udtryk blev forenet.

Foto: Tobias Kobborg.

Najiib Abdulahi Mohamed er tidligere kriminel. Vi mødtes til boksetræning i Herlev, fordi netop boksning har været med til at hjælpe ham ud af kriminaliteten. Selvom Najiib er meget mere end boksning, var scenariet interessant for at skabe et anderledes portræt med meget energi og udtryk.

 

 

Foto: Linda Kastrup.

Restauranter, cafeer og storcentre var blandt de steder, der kunne begynde at åbne igen i anden fase af genåbningen. Her i maj fra indkøbscenter Fisketorvet i København, hvor man kunne gå ind i centret, mens butikkerne stadig var lukkede. Kate Helmig glædede sig mest til, at Tiger-butikken åbnede igen.

Foto: Linda Kastrup.

Turismen var aflyst i sommer. Havnerundfarten stod stille. Danskerne aflyste deres udlandsrejser. Stromma, selskabet bag kanal- og havnerundfarterne i hovedstaden, faldt 93 pct. i omsætning. Hoteller, restauranter og forlystelser over hele Danmark led under restriktionerne i forbindelse med coronapandemien – ikke mindst hovedstaden. Flere steder i Danmark nød man dog godt af, at københavnerne holdt ferie herhjemme.

Foto: Linda Kastrup.

Det blev en sommer, hvor der blev lagt låg på ungdommens glæder. Der var stor uvished. Måtte man køre studenterkørsel? Kunne traditionerne holdes i hævd? Øregård Gymnasium kom afsted. Man måtte aflyse at bade i Storkespringvandet i København på grund af coronavirus. I stedet hoppede studenterne tidligt på dagen i havet ved Hellerup Strand. Ved midnat badede de igen på en privat strand i Vedbæk – kun iført huer – og kunne derfor, ifølge traditionen, klippe en bølge i siden på deres studenterhuer.

Foto: Linda Kastrup.

Kærlighed i coronaens tid: Birthe er 88 år, Svend er 94 år. De savner at gå til dans. »Det er brandærgerligt,« siger Svend. De to mødte hinanden til pardans for fire år siden. Siden har de boet en uge på skift hos hinanden.

Svend Rudi Jensen er fra Stensved. Birthe Høst bor i Køge. »Det værste er, at jeg ikke kan komme til frisøren. Men jeg kan i det mindste studse Svend lidt i nakken,« siger Birthe. De holder sig fra andre. De går i haven. Og de kører tur i bilen og køber dagligvarer.

Derudover spiller de meget ludo, ser tv, løser krydsord og taler i telefon med familien. Og vasker hænder, siger Svend. »Vi skal jo høre efter, hvad Dronningen siger,« mener han.

Foto: Søren Bidstrup.

I næsten 25 år har jeg som fotograf for Berlingske dækket USA på adskillige reportageture. Under valgkampen var jeg med, da demokraternes præsidentkandidat Joe Biden talte med en ung tilhører efter et valgmøde i Osage i Iowa.

Foto: Søren Bidstrup.

Da statsminister Mette Frederiksen i marts tonede frem foran danskerne med den historiske besked om, at Danmark skulle lukke ned som følge af coronapandemien, blev hele balletkorpset på Det Kongelige Teater i lighed med mange andre danskere sendt hjem fra deres arbejdsplads. Men det betød ikke, at der ikke blev danset, og jeg fik lov til at være med, da solodanser Ida Praetorius og Ryan Tomash øvede »Kameliadamen« hjemme i lejligheden.

Foto: Søren Bidstrup.

Jeg fik trods coronapandemi mulighed for at tage til USA og være med til at dække præsidentvalget. På en parkeringsplads i Detroit i Michigan mødte jeg efter et vælgermøde med præsident Trump nogle af hans støtter, der havde været med til at hylde ham, som var han en rockstjerne.

Foto: Mathias Svold.

Hverdagen som fotojournalist på Berlingske består ofte i at lave portrætter, og nogle gange arbejder vi under svære forhold. Jeg skulle fotografere Mads Mikkelsen på et lille hotelværelse, og i disse typer shoots er der en meget stram tidsplan og få minutters fotografering.

Hans PR-medarbejder tilbød mig at låse mit fotoudstyr inde på et værelse, imens jeg kiggede efter andre lokationer. Da jeg skulle hente mit udstyr igen, blev jeg mødt med et fejlbip og et rødt skær. Nøglekortet virkede ikke, og værelset lå langt fra hotellets reception.

Der var få minutter, til min dyrebare tid med Mads Mikkelsen startede, men ud af øjenkrogen kunne jeg skimte nogle ansatte, som heldigvis låste døren op. Jeg startede fotograferingen på slaget, og jeg er mest af alt glad for, at jeg den dag overhovedet kom hjem med billeder.

Foto: Mathias Svold.

Bergamo i Italien blev hårdt ramt af coronavirussen i foråret. Jeg besøgte provinsen i slutningen af første bølge, hvor der blev afholdt en mindehøjtidelighed. Pianisten Gabriele Rota spillede til ære for de afdøde og som en tak til sundhedspersonalet og de frivillige, som nu kunne vende tilbage til en form for hverdag.

Desværre viste det sig, at mindehøjtideligheden mere markerede et pusterum end en afslutning på coronakrisen. I skrivende stund raser anden bølge i Italien, hvor smitte- og dødstal nogle steder nærmer sig de værste forårsdage.

Foto: Mathias Svold.

Norditalien var det første sted pandemien slog til i Europa, og de havde en total lockdown i foråret. Jeg mødte kæresteparret Luca Salvatore Rosanna og Alice Andrea Paola, to uger efter at byen Bergamo var åbnet op igen. De havde ikke set hinanden i tre måneder under nedlukningen.

Foto: Mathias Svold.

Det kan være svært at finde positive sider af coronakrisen. Et bud er, at flere danskere har fået et tættere forhold til naturen. Naturstyrelsen melder, at markant flere besøger områder, de ikke har været i før. I foråret mødte jeg brødrene Gustav og Victor Franck Larsen, som valgte at gå de 100 kilometer, der er hjem til deres farmor. Hun bor i Næstved. De startede gåturen fra Allerød kl. 5 om morgenen.

»Vores skoler er lukkede, og vi gad ikke at sidde derhjemme og kede os. Så vi besluttede os for at finde en udfordring,« fortalte Victor.

Foto: Asger Ladefoged.

Daværende overborgmester i København, Frank Jensen, er indtil videre blevet symbolet på de konsekvenser, #metoo-bølgen har fået i Danmark. Mandag den 19. oktober tog han konsekvensen og trak sig fra dansk politik. Et historisk øjeblik. Jeg kontaktede efterfølgende Frank Jensen med ideen om at være med, når han pakkede sit kontor sammen på Københavns Rådhus.

Foto: Asger Ladefoged.

Jeg tilbragte næsten en måned i Hviderusland for at dække valget og dets voldsomme konsekvenser. Portrættet af Alexander er for mig det stærkeste billede, jeg tog. Jeg mødte ham ude foran et hospital, hvor han lå indlagt efter at være blevet tævet af præsident Lukasjenkos forlængede arme. Det blev til et helt enkelt portræt, hvor ét blik fortalte hele historien meget bedre end alle de voldsomme billeder, jeg lavede af demonstrationerne i Minsk.

Foto: Asger Ladefoged.

Da efterskolerne efter to måneders nedlukning endelig åbnede op i maj, flyttede jeg ind på Flakkebjerg Efterskole. Hverdagen var en anden, og nu var det slut med at sove i ske med sin roomie – til stor frustration for Ashana og Ida. Efter blot at have tilbragt et døgn på skolen fik jeg et lille, men fascinerende indblik i, hvor stor en oplevelse det må være at gå på efterskole.

Foto: Asger Ladefoged.

At komme tæt på minkavlerne i Nordjylland under de hektiske dage i november var ikke nogen nem opgave. De var i chok og følelsesmæssigt på herrens mark. Mange knækkede sammen i telefonen, når vi talte, og meget få åbnede dørene og inviterede os indenfor.

Men det gjorde minkavler Kim Henriksen eller forhenværende minkavler. For fredag den 13. november aflivede han sit sidste dyr. Gården ved Støvring i Nordjylland overtog han fra sin far Per, der byggede den første hal i 1987. Regeringens beslutning om at slå alle danske mink ned kostede efterfølgende Fødevareminister Mogens Jensen jobbet, da det kom frem, at ordren var i strid med grundloven og dermed ulovlig.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Klokken er 9.00 om morgenen, og der burde være tæt af mennesker og biler i indre by, men der er langt mellem københavnere på Strøget og Højbro Plads. De næsten tomme gader under den store nedlukning i foråret, vil være noget af det, jeg vil huske, når vi engang har lagt coronapandemien bag os.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Brexit-bevægelsen holder fest på Parlament Square ved Westminster i London i sommer. Det er på papiret de sidste timer for Storbritannien som EU-medlem. Det er Brexit-tilhængernes store aften, og flere spørger, hvor jeg kommer fra, og om jeg ikke snart skal hjem til EU.

Jublen vil ingen ende tage, da selveste Brexit-kongen Nigel Farage går på scenen. Han taler om Englands store sejr, og ingen af de jublende tilhængere synes at huske, at selvsamme mr. Farage i dagene efter afstemningen blev set ved den tyske ambassade for at sikre sine børn tyske pas, så de kan rejse frit i EU.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Den 16. marts lukkede danske folkeskoler, daginstitutioner, skolefritidsordninger, foreningslivet, biblioteker, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser ned på grund af coronapandemien.

Børn og unges daglige fællesskaber med jævnaldrende blev suspenderet på ubestemt tid. Det mærkede vi også i min egen familie. Mine fire børn mistede med et al kontakt til deres venner og deres normale hverdag.

Svend er otte år og lever for at spille fodbold i sin lokale klub Store Merløse I.F. Løbeture i Kirke Eskilstrup og spark på det enlige mål i haven er ikke det samme, når vennerne mangler. Det var en utryg tid uden udløbsdato.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Gennem hele det tidlige forår brugte jeg og mange andre fotografer og journalister meget tid på at forsøge at få tilladelse til at komme ind på sygehusene for at skildre behandlingen af covid-19-patienter. Det lykkedes først i slutningen af april at få adgang.

Journalist Joachim Talbro Paulsen og jeg besøgte covid-19-afsnittet på Slagelse Sygehus for at fortælle menneskehistorierne bag statistikken. Her er en fysioterapeut i gang med at træne og teste Jens Aage Jensen, som har været indlagt med covid-19 i et par uger.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Flytninge i Tyrkiet på grænsen til Grækenland. De græske myndigheder lukkede grænsen af på deres side, og tusindvis af mennesker var derfor fanget i grænseområdet. På billedet kysser en afghansk mor sin fireårige søn. De havde været ved grænsen i syv dage og havde tilbragt otte måneder i Tyrkiet.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Bydelen Zeytinburnu i Istanbul er hjemsted for mange uighurere, som kommer fra regionen Xinjiang i det vestlige Kina. Her har de oplevet undertrykkelse og forfølgelse, og mange er taget til Tyrkiet for at komme væk fra forholdene hjemme i Kina. Jeg var henimod slutningen af året taget til Istanbul sammen med Asienkorrespondent Lene Winther for at fortælle uighurernes historie.

En stille morgen gik jeg rundt i Zeytinburnu for at fange stemningen i bydelen. På en lille plads lagde jeg mærke til en stor flok duer. Jeg stillede mig og ventede, og efter noget tid dukkede en mand med en slags trækvogn op. Duerne lettede, da han passerede forbi, og et smukt øjeblik opstod.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Midt i marts, ikke lang tid efter Mette Frederiksen annoncerede nedlukningen af landet, var jeg på Rigshospitalets område for at fotografere coronatestteltene. Jeg mødte tilfældigt på parkeringspladsen Ann Houtved, som lider af cystisk fibrose. Hun var på Rigshospitalet for at få udleveret medicin, kanyler og andet medicinsk udstyr. På grund af coronasmittefaren udleverede en sygeplejerske tingene udenfor på parkeringspladsen, noget der ellers under normale forhold ville foregå inde på hospitalet.

På grund af sin lidelse er Ann i højrisikogruppen for coronasmitte. De følgende uger fulgte jeg hende med mit kamera for at fortælle historien om, hvordan coronavirussen påvirkede hendes liv. Hun selvisolerede sig blandt andet i et sommerhus i Hundested, hvor jeg besøgte hende og tog dette billede. Ann har et indopereret kateter, en port-a-cath, som havde givet smerter og problemer i nogle dage.

Den skulle derfor skylles med saltvand hyppigere end normalt. Hun havde aldrig før prøvet at gøre det selv, men det lykkedes hende, så hun slap for at tage på hospitalet for at få det gjort. På den måde undgik hun risiko for smitte med covid-19.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Jeg var i begyndelsen af marts i Tyrkiet for at dække flygtningekrisen på grænsen til Grækenland sammen med mellemøstkorrespondent Carolina Kamil. Tyrkiets præsident Erdogan havde annonceret, at grænserne til EU ville blive åbnet, og mange flygtninge og migranter, som opholdt sig i Tyrkiet, strømmede derfor mod grænsen til Grækenland.

De græske myndigheder lukkede grænsen af på deres side, og tusindvis af mennesker var derfor fanget i grænseområdet. På billedet har en gruppe unge afghanske mænd tændt bål for natten.

De er ved at udtænke en plan for, hvordan de skal komme til Grækenland, som ligger lige ovre på den anden side af en flod i nærheden. Der står vagter i kontroltårne på den græske side. Natten efter bliver lejren ryddet af det tyrkiske politi.