Her er alternativerne til Roskilde Festival

Markedet for musikfestivaler er eksploderet, og det betyder, at der sandsynligvis også er en festival derude, der passer perfekt til dig.

. Roskilde Festival er udsolgt, og det samme er de populære musikfestivaler som Copenhell og Skanderborg Festival, mens musikfestivalen Tinderbox er godt på vej.

Det gode sommervejr i Danmark gør de store musikfestivaler særligt eftertragtede i år, mener Ole Rosenstand Svidt, som er webredaktør på musikmagasinet Gaffa.

- Vejret er blevet godt, og det er noget, der får billetsalget til at rykke, forklarer Ole Rosenstand Svidt.

Men heldigvis er der alternativer til Roskilde og Skanderborg, hvis du ikke nåede at sikre dig billet eller ikke orker at ligge i telt med halvlunkne dåseøl.

Salget af koncertbilletter er blevet den primære indtægtskilde i den danske musikbranche, og det betyder, at det er interessant for festivalbranchen at appellere til alle grupper af mennesker i samfundet, mener Ole Rosenstand Svidt.

- Festivalerne satser i stigende grad på at være noget for forskellige typer af kernepublikum i stedet for at forsøge at være en smule for alle. Tag eksempelvis den nye Heartland Festival på Sydfyn, der satser på musik, debat og god mad i flotte rammer på Egeskov Slot, siger Ole Rosenstand Svidt.

Den vurdering deler han med Esben Danielsen, der har været talsperson og udvikler hos Roskilde Festivalen.

- Tidligere var musikfestivaler en subkultur, men i dag er det blevet mainstream. Der findes jo festivaler til alle behov og alle slags mennesker, siger han.

Man kan altså sagtens tillade sig at være kræsen, men inden man vælger, skal man være klar over, at festivalmarkedet inddeler sig i to hovedkategorier.

- Der er festivaler, der satser på at opbygge en relation og være noget ekstra for et kernepublikum. Og så er der de festivaler, der egentlig bare er en fest, hvor der kommer noget musik, der gerne skulle ramme så mange målgrupper som muligt, siger Esben Danielsen.

Country festival i Silkeborg, folkemusik i Tønder, heavy rock i København eller syrerock i Nyborg er blandt de festivaler, som forsøger at ramme en bestemt målgruppe.

Fakta: Alternative festivaler:

- Kildemose Festival ligger lidt uden for Nyborg. Her er musikken af den mere psykedeliske slags, som mange vil huske det fra 60'erne og 70'erne.

- Heartland Festival ligger i flotte omgivelser ved Egeskov Slot på Sydfyn. Foruden et ganske unikt musikprogram, byder festivalen på debat, god mad og måske en tur i Egeskovs labyrint.

- Tønder Festival har fået lidt af en ansigtsløftning, så der nu også satses på den alternative folkemusik, der har vundet frem i de senere år.

Kilder: Esben Danielsen, Ole Rosenstand Svidt

/ritzau/FOKUS