Her er alle mand tilbage på stuerne

Patienter på gangene er stort set fortid på Slagelse Sygehus. Benhård koordination og et totalt overblik har sendt antallet af patienter uden for stuerne helt i bund – til udbredt glæde for Carsten Christensen og hospitalets øvrige patienter.

Silja Fadel er en af i alt seks flow-koordinatorer på Slagelse Sygehus, der har det fulde overblik, når det gælder akut indlagte og akut syge på vej. I dag harSygehuset stort set ingen patienter på gangene. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

63-årige Carsten Christensen er en glad mand. Også selv om han forleden var tæt på at miste livet i sit hjem i Slagelse.

Som lyn fra en klar himmel blev Carsten Christensen ramt af hjertestop. Heldigvis var hans gode ven og nabo, Jacob, i nærheden og fik ham genoplivet. Den seneste uge har hjerteafdelingen på Slagelse Sygehus fået bragt Carsten Christensen så meget til hægterne, at han er klar til operationen, som gerne skal sikre ham et lykkeligt og endnu længere liv.

»Det har været et fint og meget veltilrettelagt forløb. Den ene hånd har vidst, hvad den anden gjorde, og sygeplejerskerne har altid tid til en lille snak, når jeg har noget at spørge om,« siger Carsten Christensen.

Slagelseaneren er en af de patienter, som har nydt godt af et nyt projekt, der i realiteten har fjernet den overbelægning, som tidligere har plaget patienter og personale på Slagelse Sygehus – ganske som det er tilfældet på mange andre danske sygehuse.

Var Carsten Christensen blevet indlagt for et års tid siden, var han sandsynligvis blevet placeret i en seng på gangen med masser af støj, uro og overbebyrdede sygeplejersker, som løb slalom mellem sengene.

Men det har der ikke været noget af for Carsten Christensen. For med omhyggelig planlægning og en målrettet indsats som led i projektet »Sikkert patientflow« har Slagelse Sygehus siden årsskiftet reduceret antallet af patienter, der må ligge på gangene, fra op til 27 om ugen til mellem nul og tre. Og hvor der tidligere altid var patienter, som måtte overnatte på gangene, oplevede sygehuset i løbet af foråret en periode på 39 dage, hvor der ikke blev registreret én eneste patient på gangene.

Personalet har fået mere tid til indlagte

»Man er mere »blottet« som patient, når man ligger på gangen, hvor man for eksempel ikke har en klokke, så man kan ringe efter hjælp hos personalet. Det er en klar gevinst, at overbelægningen nu er væsentligt reduceret. og det betyder jo også, at der er mere overskud hos personalet, når det ikke skal kæmpe med en afdeling, der er fyldt til bristepunktet,« siger sygeplejerske og flowkoordinator Silja Fadel.

Hun er én af i alt seks flowkoordinatorer – alle erfarne sygeplejersker – der spiller en central rolle i den forvandlingsproces, som sygehuset gennemgår. De samler trådene og har det store overblik over belægningssituationen på sygehuset nærmest time for time. Det vil blandt andet sige, hvor mange akutte patienter, der er på vej, og hvor mange der er indlagt på hver af de i alt 13 afdelinger. Koordinatorerne ved derfor, hvilke afdelinger der er pressede, og hvilke der har ledig kapacitet, så overbelægning hurtigt afværges.

Koordineringen sker hver formiddag på faste kapacitetskonferencer, hvor ledende sygeplejersker fra samtlige afdelinger gennemgår den aktuelle belægning og informerer om patienter, der befinder sig på akutafdelingen, eller er på vej ind med ambulancen, og som efterfølgende skal videre til specialbehandling på en af sygehusets afdelinger.

I gennemsnit ankommer 60 patienter hver dag sygehuset med akut opståede lidelser, hvoraf cirka halvdelen bliver indlagt. Tallet svinger dog meget, så nogle dage ankommer flere end 80 med akut opståede lidelser, hvoraf de 50 indlægges. Hér er det nødvendigt at kunne reagere hurtigt for at undgå, at afdelinger sander til i overbelægning.

Konceptet stammer fra USA og afprøves i øjeblikket på flere danske sygehuse. På Slagelse Sygehus er det vurderingen, at modellen fint kan overføres til danske forhold. Forudsætningen er, at der er ledelesmæssig fokus på at reducere problemet med overbelægning, og at sygehuset betragtes som én enhed i stedet for at være opdelt i blokke efter specialer, som er den gængse form.

Og den nøje planlægning og nyvundne ro kan mærkes, mener Carsten Christensen:

»Der har ikke været noget med at stresse rundt og være urolig for, om der nu er styr på det. Jeg er i gode hænder.«