Her er årsagen til dødsulykke på fragtskib

Arbejdstilsynets undersøgelse af det polske fragtskib i Hanstholm Havn viser, at for meget kulilte i lastrummet var skyld i, at en mand mistede livet, og tre besvimede.

Foto: Henning Bagger. Se Ritzau: Søfolk besvimede under redningsaktion af døende kollega. Det polske fragtskib Corina ligger her onsdag morgen ved kaj i Hanstholm Havn. Tirsdag aften omkom en polsk arbejder og 3 andre kom alvorligt til skade ved udsivning af gasser fra lasten af træpiller. Den omkomne arbejde forrest i skibet.
Læs mere
Fold sammen

Siden tirsdag aften har Arbejdstilsynet undersøgt, hvorfor fire besætningsmedlemmer mistede bevidstheden i lastrummet på det polske fragtskib Corina, som ankom til Hansthom Havn tidligere samme dag.

Resultaterne tyder på, at de fire polakker har indåndet kulilte under deres arbejde i skibets lastrum, som var fyldt med træpiller.

»Vi kunne i forbindelse med vores undersøgelser af ulykken konstatere, at der har været alt for høje koncentrationer af kuliltegas fra lastrummet, som med stor sandsynlighed har forårsaget ulykken,« siger Arbejdstilsynets tilsynschef, Thomas Nygaard Christensen, i en pressemeddelelse.

Tre af de fire besætningsmedlemmer vågnede op på hospitalet i Hjørring sent tirsdag aften, og onsdag morgen meldte Midt- og Vestjyllands Politi dem uden for livsfare. Det fjerde besætningsmedlem blev erklæret død ved havnen tirsdag aften.

Arbejdstilsynet har nedlagt forbud mod at opholde sig i lastrummet og under skibsdækket, indtil der kan garanteres for sikkerheden.

»Vi har i går aftes (tirsdag aften, red.) nedlagt et forbud mod, at personer opholder sig i lastrummet eller under skibets dæk, til det polske firma, som driver fragtskibet. Det er afgørende at sikre sig, at indholdet af ilt er forsvarligt, og at der ikke er giftige gasarter i luften, inden der igen går personer ned under skibets dæk, og arbejdet genoptages,« lyder det fra Thomas Nygaard Christensen.

Tilsynschefen oplyser, at det nu vurderes, om der skal rejses tiltale i sagen.