Her er 8 udfordringer, som flere indbyggere skaber for København

I 2027 vil der være 100.000 flere indbyggere i København end i dag, dels fordi flere københavnere får børn, men fordi udlandet har fået øjnene op for hovedstaden. Det skaber en masse udfordringer, og dem har Berlingske bedt kommunen liste op.

Københavns Kommune har brug for flere skoler, når der i 2027 vil være 100.000 indbyggere mere. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune får flere og flere beboere, og det er ikke, fordi jyderne eller fynboerne strømmer til hovedstaden. Forklaringen skal derimod findes i, at halvdelen af de nye københavnere kommer, fordi der fødes flere, end der dør og den anden del af forklaringen, ligger i, at der flytter flere til fra udlandet, end den anden vej rundt.

Men ligegyldigt hvad forklaringen på Københavns kommende vokseværk, er, skaber det udfordringer for kommunen.

Katrine Østergaard Bang, forsker i byplanlægning ved Center for Byplanlægning, forklarer, at fleksibilitet er nøgleordet, hvis Københavns Kommune skal lykkedes med det forhøjede beboerantal.

»Kommunen skal være bevidst om, at det er tricky at bygge ud fra prognoser. Det er mange institutioner, der bygges, og de skal tænkes fleksibelt, hvis behovet ændrer sig på grund af demografiske forandringer. For eksmepel går det ikke kun at bygge børnehaver med små toiletter, hvis der pludselig ikke er brug for børnehaver,« siger hun.

Dyk ned i grafikken og læs, hvad Københavns Kommune selv mener, er deres største udfordringer.

En anden måde at tænke fleksibilitet på er ved at inddrage skolegårdenes arealer til andre aktiviteter, mener Katrine Østergaard Bang.

»Byens skolegårde skal tænkes som en del af dets offentlige rum og dermed være mere åbne, end de er i dag. Skolegårde er store arealer, og dem er der brug for, at andre også kan benytte, når der kommer flere mennesker og mere pres på byen.«

Kommunerne kæmper om kagen

I 2027 vil København have 100.000 flere indbyggere end i dag, og det skaber behov for 45.000 nye boliger, viser en ny befolkningsprognose foretaget af Københavns Kommune.

De høje boligpriser får dog mange til at overveje at bosætte sig i en omegnskommune, forklarer Katrine Østergaard Bang.

»Københavns Kommune tænker mest på, hvad de kan gøre for at holde på folk, i stedet bør de tænke på at samarbejde med de omkringliggende kommuner,« siger hun og uddyber:

»De omkringliggende kommune har et kæmpe opland med en masse industriområder, som de gerne vil have omdannet til boliger. I den sammenhæng ville det give mening at supplere hinandens styrker og svagheder. Lige nu konkurrerer alle kommuner om at få deres del af kagen, men det ville højne kvaliteten, hvis man tænkte på samspillet og sørgede for, at det var let at komme til og fra med offentlig transport.«