Her er 6 ting, du skal undgå, når du stemmer

Der er nye åbningstider på valgstederne, og du kan godt stemme, selv om du har glemt dit valgkort. Læs her, hvordan reglerne er, inden du går i stemmeboksen, og hvad du skal undgå, hvis du vil være sikker på, at din stemme bliver talt med.

Stemmeseddel til Københavns Borgerrepræsentation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunal- og regionsvalget tirsdag bliver det første valg, hvor valgstederne åbner allerede klokken 8. Det er en time tidligere end normalt. De 1.387 valgsteder lukker vanen tro klokken 20.

Uanset hvornår du vælger at stemme, er der nogle regler, du skal overholde, hvis du vil sikre dig, at din stemme er gyldig og bliver talt med. Ved det seneste kommunalvalg i 2013 blev 10.313 stemmer erklæret ugyldige, uden der vel at mærke var tale om blanke stemmer. Ved regionsvalget overgik samme skæbne 13.784 stemmesedler.

Det er en rigtig god idé at huske sit valgkort. Men hvis du glemmer det, kan du dog godt stemme alligevel. Det kræver gyldig legitimation i form af for eksempel sygesikringsbevis, kørekort eller pas.

1) Drop fristelsen til at tegne en tændstikmand, en smiley eller et hjerte på din stemmeseddel. Selv om dine kunstneriske kvaliteter måtte være helt i top, vil krusedullerne medføre, at stemmen bliver erklæret ugyldig. Du må heller ikke skrive kommentarer på stemmesedlen - det gælder både venlige og bidske ord.

2) Du stemmer ved at afgive ét kryds på hver af de to stemmesedler. Et kryds kan både være et »x« eller et »+«, men du må ikke stemme med en smiley, en cirkel, et bogstav eller et andet tegn. Du må heller ikke skravere feltet eller fylde det helt ud.

3) Stemmesedlen må ikke være revet itu eller på anden måde have fået et særpræg, som gør, at den kan genkendes ved optællingen.

4) Man kan bruge den blyant eller filtpen, som ligger i stemmeboksen eller benytte en medbragt blyant eller kuglepen. Men da stemmesedlen ikke må kunne genkendes ved optællingen, må man ikke sætte sit kryds med en særligt genkendelig farve - for eksempel en sølv- eller guldtusch.

5) Det skal være tydeligt, hvilket parti eller hvilken kandidat du har stemt på. Derfor skal du sikre, at dit kryds ikke når ud over flere felter, så man bliver i tvivl, om du har stemt på den ene eller anden kandidat. Du må ikke strege ud på stemmesedlen eller bruge viskelæder.

6) Lad være med at tage et billede af din stemmeseddel med et fint kryds på for derefter at lægge det ud på sociale medier. Det kan være fristende med sådan en »valg-fie«, men det er i strid med stemmehemmeligheden, der fastsætter, at ingen må se, hvordan vælgerne har stemt. Reglerne begrundes med, at vi har frie valg, og ingen må tvinge eller købe andre til at stemme noget bestemt. Hvis man offentliggør sit kryds på stemmesedlen, kan det være et bevis for, at man har stemt, som man blev tvunget eller købt til. Der er dog ingen straf for offentliggørelse af krydser på stemmesedler. Hvis man bare fortælle vidt og bredt, hvem man har stemt på, må man gerne skrive det på Facebook eller Twitter, ligesom stemmehemmeligheden ikke forhindrer folk i at fortælle andre, hvem de har stemt på. Der må bare ikke være et fotobevis for, at det, man skriver eller siger, faktisk er rigtigt.

Hvis alt går galt, og du fumler løs inde i stemmeboksen og kommer til at skrive forkert, sjuske eller rive stemmesedlen i stykker, så er alt håb ikke ude. Du kan bede en valgstyrer eller en tilforordnet om en ny stemmeseddel. Men det er selvfølgelig kun muligt, hvis du ikke allerede har lagt din stemmeseddel i stemmekassen.

Det er muligt at stemme blankt. Ønsker du det, skal du lægge stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den. Dermed bliver stemmen ugyldig, men den vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og i det samlede tal for valgdeltagelsen.

Ved valget i 2013 var der 45.944 blanke stemmer til kommunalvalget og mere end tre gange så mange blanke stemmer - 157.756 - ved regionsvalget.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet.