Her døbes - yderst overraskende - flest børn

I rige kommuner bliver op mod ni ud af ti børn døbt, mens det ser anderledes ud i mindre velhavende dele af landet, viser nye tal. Den samlede dåbsprocent falder fortsat.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens dåbsprocenten falder mange steder i landet, er det populært blandt forældre i landets rige kommuner at slå et smut forbi folkekirkens døbefont og duppe vand på deres nyfødte barns hoved.

Det viser nye tal fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet ifølge Kristeligt Dagblad.

I kommuner, hvor folk er velstillede og højtuddannede, bliver således op mod ni ud af ti børn døbt. På landsplan er dåbsprocenten 66 procent.

Det er blandt andet kommunerne Gribskov, Odder og Hørsholm, der døber flest børn, mens også børn i Ringkøbing-Skjern og Holstebro Kommune ofte er midtpunkt til dåbsgudstjenester.

Ifølge Peter Lüchau, der er religionssociolog på Københavns Universitet, er tallene yderst overraskende.

»Vi ved, at det generelt hænger sammen, at jo højere uddannelse du har, jo mindre religiøs er du. Derfor kommer det bag på os, at der bliver døbt flere børn i kommuner med mange højtuddannede, end der gør i resten af landet,« siger religionssociologen til Kristeligt Dagblad og forklarer, at tallene kan ses som et udtryk for, at dåbshandlingen er blevet et overskudsfænomen.

Per Melhof, som er sognepræst i Hørsholm Kirke, hvis kommune har en dåbsprocent på 89, forklarer over for avisen, at borgerne i hans komme ofte er meget traditionsbundne, og at de døber deres børn, fordi man altid har gjort det i familien.

Fra 2007 til 2012 faldt dåbsprocenten på landsplan fra 73 procent til 66 procent.