Her batter det at bruge pengene fra overskydende skat

Hvis du får penge tilbage i skat, så brug dem, der hvor du får mest valuta for pengene.

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du bruger din overskydende skat. På den lange bane er der mest ræson i at komme af med dyr gæld. Colourbox Fold sammen
Læs mere

København. Det kan være angstprovokerende at klikke sig ind på Skats hjemmeside, for at få dommen over om der er overskydende skat, eller om der skal betales tilbage.

Men hvis der står et stort flot plus på årsopgørelsen, så brug lige et øjeblik på at overveje, hvor pengene kan gøre mest gavn.

- Det er en god idé at flytte dem til en opsparingskonto eller en separat konto, og så kan man tage stilling til, hvad pengene skal bruges til. Det er en god idé at øremærke pengene til noget, råder Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea.

Ellers ender skattegevinsten hurtigt i et stort sort hul, hvor du ikke selv kan redegøre for, hvor de egentlig blev af.

Hvis man har en to do-liste med ting, der skal ordnes derhjemme, og bilen skal repareres, og der står nye cykler på ønskelisten, så skal man sætte sig ned og prioritere, siger Ann Lehmann Erichsen.

De senere år har indlånsrenten været på et rekordlavt niveau, og der er derfor ikke meget fidus ved at have pengene stående i banken.

- Et ekstraordinært afdrag på gælden er en god investering. Hvis du bare sætter pengene i banken, får du måske en kvart procent i rente på en almindelig indlånskonto, forklarer Ann Lehmann Erichsen og tilføjer:

- Så hvis du vil gøre noget for din økonomi, som rækker lidt længere, så er det en god idé at betale af på gælden.

Seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen er enig i, at den smarteste investering er at nedbringe sin gæld. Dermed betaler man hurtigere af, og man sparer de renter, der ville være løbet på.

- Man skal tage den dyreste gæld først. Hvis man har nogle kviklån, er det dem, man skal sørge for først at få afviklet. Man kigger på de årlige omkostninger i procent (ÅOP), og så er der bedst ræson i at få de dyreste ud af verden først, siger Morten Bruun Pedersen.

Selv om der ikke er store renter at hente ved at spare pengene op, kan det være en fordel at gemme noget af den overskydende skat til strammere tider.

- Sæt eventuelt nogle af pengene til side, så du er fri for at tage dyre forbrugslån, hvis der kommer uforudsete omkostninger. Det kan godt være, man ikke får ret meget i rente, men det er en sund økonomi, fortæller Morten Bruun Pedersen.

Har man hverken stram økonomi, dyre kviklån eller forbrugslån, så kan man overveje at forkæle familien lidt ekstra.

- Hvis der ikke er afdrag, der tynger, og den daglige økonomi overordnet ser god ud, så kan det være, det batter mere i familien at bruge pengene nu og her på en cykel eller en weekendtur, mener Ann Lehmann Erichsen

 

Få mest ud af pengene:

- Betal af på de dyreste lån først - det vil sige dem, hvor ÅOP (Årlig Omkostning i Procent) er højest. Det er typisk de højt forrentede lån som kviklån og forbrugslån.

- Tal med banken om, hvordan du kan betale ekstraordinært afdrag.

- Læg penge til side til uforudsete omkostninger. Dermed sikrer du, at du ikke senere står i en situation, hvor du bliver nødt til at optage et dyrt lån.

- Sørg for at øremærke pengene til noget. Om det så er forbedringer på huset eller en ny cykel. Det er en ærgerlig følelse ikke at kunne redegøre for, hvad pengene blev brugt på.

Kilder: Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen og forbrugerøkonom Ann Lehman Erichsen.

/ritzau/FOKUS