Henning Moritzen er død

Skuespilleren Henning Moritzen er død af hjertestop 84 år gammel.

Skuespiller Henning Moritzen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen

En af Danmarks mest kendte skuespillere Henning Moritzen er død, skriver Ritzau. Han blev 84 år.

Han blev i april indlagt, da han skulle have foretaget en bypassoperation. Her blev hans tilstand forværret, og han blev lagt i respirator. Ved sin død var Henning Moritzen dog kommet ud af respiratoren og boede på plejehjem.

Henning Moritzen blev født 3. august 1928 i Taarbæk og døde lørdag af et hjertestop på Frederiksberg Hospital.

Henning Moritzen er kendt fra en lang række film og teaterroller. Som ung var det ofte i rollen som den pæne, unge mand, men siden gjorde han sig bemærket i Thomas Vinterbergs gennembrudsfilm “Festen” fra 1998, hvor han spiller den incestuøse far.

Henning Moritzen var i en årrække i 1960erne en af Det Kgl. Teaters nøgleskuepillere, og det i en grad, at teatret nærmest udformede sine sæsoner omkring hans personlighed.

- Det var i perioder næsten ved at knække ham, men han gjorde det, fordi han kunne. Han var en blændende tekniker, der måske ikke altid trængte helt derind, hvor det gør ondt i sjælen, men til gengæld besad han et enormt repertoire, som teatret nød godt af i stykke efter stykke, siger Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olsen, der blandt andet fremhæver Henning Moritzens mange Holberg-roller.

- Hans markante taleteknik var tydelig når han spillede den krævende rolle som “Henrik”, siger Jakob Steen Olsen.

Henning Moritzen iscenesatte selv Holberg på Det Kongelige Teater, heriblandt "Jeppe på Bjerget”, hvor rollen som Jeppe blev et vigtigt gennembrud for Ole Ernst. Hening Moritzen vakte meget lykke i Bertol Brechts “Svejk i den Anden Verdenskrig”, der også blev sendt på tv.

Han fik hovedrollen i Ingmar Bergmans eneste opsætning i Danmark - “Misantropen”. Sidstnævnte rolle førte senere til en mindre rolle i Bergmans film “hvisken og råb”.

Han dannede celebert par med Lise Ringheim, og sammen var de i perioder ansat på det Kongelige, mens de i andre perioder prøvede sig af i andre sammenhænge. På sine ældre dage optrådte Henning Moritzen ofte på Folketeatret, hvor hans søn var direktør.

- Det er vel ikke helt forkert, at han fik et slags comeback på film i roller, der ofte var mere interessante end dem, man kunne se ham i på teatret, siger Jakob Steen Olsen.

I en høj alder traf Henning Moritzen modige valg i sin filmkarriere, som for eksempel en rolle som homoseksuel antikvitetshandler i Kasper Rostrups “Her i Nærheden” fra 2000, men først og fremmest i Thomas Vinterbergs “Festen” fra 1998. Her spillede han en velhaver, der systematisk og uden fortrydelse har misbrugt sine børn seksuelt gennem mange år, og nu må bøde for konsekvenserne.

- Man var blevet vant til at se ham som sympatisk og mild, og så valgte han at spille det dummeste svin, man længe har set i en dansk film, siger Jakob Steen Olsen.

En af hans sidste bemærkelsesværdige roller på film var som den lyssky milliardær Sieger i dramaet “Headhunter” fra 2008.

Moritzen slog igennem på Det Kongelige Teater som Billy Jack i Bruun Olsen og Saverys "Teenagerlove" i 1962. I 1998 blev han Kommandør af Dannebrog. Han var i en årrække gift med skuespilleren Lise Ringheim, der døde i 1994.