Hemmelige katolske papirer væk

Papirer er forsvundet fra den katolske kirkes hemmelige arkiv. Det gør det vanskeligt at få kastet lys over sager om overgreb, vurderer ekspert.

Jan Hass meldte for over 25 år siden til den daværende katolske biskop, at der gik rygter om seksuelle overgreb begået af to præster. Begge præster blev først for nylig suspenderet. Fold sammen
Læs mere

Den katolske kirkes såkaldt hemmelige arkiv, der rummer sager om mulige overgreb begået af kirkens præster i Danmark, er ufuldstændigt og hullet. Dele af arkivet er forsvundet under en flytning, og det kan gøre det svært at efterforske, om der er hold i sagerne mod en række præster, der er anklaget for seksuelle overgreb eller krænkelser.

Ifølge kirkens talsmand, Niels Engelbrecht ,blev arkivet for syv-otte år siden flyttet fra Bredgade til Gl. Kongevej i København. I den forbindelse er en del materiale blevet væk.

»Vi har ledt højt og lavt og alle steder. Men der er simpelthen noget, som vi efter ugers intens søgning må konstatere, vi ikke kan finde,« siger Niels Engelbrecht.

De forsvundne papirer kan gøre det særdeles vanskeligt at få kastet lys over de 26 sager, hvor katolske præster i Danmark er anklaget for overgreb og tilnærmelser. Det vurderer professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet:

»Hullerne i arkivet vil gøre undersøgelsen både vanskeligere og mindre troværdig end ønskeligt. I den sammenhæng kan det især have betydning, om der er tegn på, at materiale er forsvundet fra den enkelte sag. I så fald vil det være svært at frigøre sig fra en mistanke om, at nogen kan have forsøgt at slette kompromitterende spor,« siger han.

En uvildig advokat og politiet gennemgår p.t. sagerne. Politiet vurderer, at de forsvundne papirer svækker efterforskningen.

Flere sager, som er forsvundet, drejer sig ifølge Berlingske Tidendes oplysninger om nulevende præster og personer. Niels Engelbrecht afviser, at kirken bevidst har fjernet papirer, men erkender at hullerne i arkivet er problematiske: »Det gør undersøgelsen vanskeligere. Det er vi meget kede af,« siger han.