Hemmelige dokumenter fra Amazon: Greta Thunberg er en trussel

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på dagen i velinformeret tilstand.

Det amerikanske medie Vice er faldet over hemmelige dokumenter fra netgiganten Amazon. Her bliver Greta Thunberg og hendes klimabevægelse udpeget som en trussel mod den globale virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til lørdagens morgenoverblik. Her har Berlingske samlet dagens vigtigste nyheder, så de kan læses til lørdagskaffen.

Der er nok at tage fat på, så lad os komme i gang.

Vi skal også i dag forbi minkskandalen, hvor flere minkavlere, der stadig har mink på farmene, overvejer at rykke produktionen ud af Danmark. Vi skal også forbi USA, hvor Amazon betragter den svenske miljøaktivist Greta Thunberg, som en trussel mod forretningen. Og vi skal forbi besøgsloftet for ældre, som er yderst problematisk.

Dagens coronatal ser således ud på nuværende tidspunkt:

  • Bekræftet smittede i alt i Danmark: 76.718 (1.323 nye smittede fredag)
  • Antal indlagte: 254
  • Antal indlagte på intensiv: 46 (29 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 816
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 61.240.522
  • Antal dødsfald på verdensplan: 1.435.374

Du kan dykke ned i de danske tal her – de globale tal kan du finde her

Og nu skal vi videre til dagens historier.

Ikkevestlige unge er mere kriminelle end deres forældre

Ifølge en opgørelse fra Danmark Statistik er børn af ikkevestlige indvandrere mere kriminelle end deres forældre. Samtidig er de også mere kriminelle sammenlignet med mænd af etnisk dansk oprindelse. Det skriver Berlingske.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er der faktorer i det danske samfund, som er med til at skubbe ikkevestlige unge længere væk i stedet for at inddrage dem i fællesskabet.

En anden årsag for statistikken kan være alder, idet der på tværs af etnicitet er langt mere kriminalitet blandt unge end blandt ældre.

Det betyder blandt andet, at forældre til gruppen af ikkevestlige unge, der måske kom til Danmark som 30- til 40-årige, er blevet taget for mindre kriminalitet, end tilfældet er for børnene, som har været i Danmark siden barnsben, lyder det fra en forsker.

Læs hele historien her.

Farvel til Danmark er sidste udvej for minkavlere

Det er endnu lovligt for danske avlere at beholde de mink, der ikke er smittet, og som er placeret uden for en risikozone.

Det skyldes, at Folketinget endnu ikke har vedtaget den lov, der skal give myndighederne hjemmel til at få alle mink aflivet. Det skriver Berlingske.

Flere minkavlere satser nu på at transportere deres avlsdyr til udlandet, så den »den danske mink« kan reddes.

I Finland har pelsgiganten Saga Furs fået flere henvendelser fra danske avlere, der overvejer at flytte deres produktion. Dette bekræfter en forsker, der mener, at man godt kan forestille sig, at de danske avlere vil udnytte mulighederne i udlandet.

Læs hele historien her.

Besøgsloft for ældre kan krænke menneskerettigheder

For 40.000 ældre, der bor i egen bolig eller på plejehjem, er der kun plads til besøg af et enkelt nært familiemedlem.

Dermed tvinges de ældre til at vælge mellem deres kære, og det møder kritik fra ÆldreSagen og Alzheimerforeningen. Det skriver Jyllands-Posten.

Det kan være på kant med de europæiske menneskerettigheder om privatlivets fred og boligens ukrænkelighed, lyder det. Desuden kan restriktionerne påvirke ældre ved at gøre skade på deres fysiske og mentale trivsel.

Kritikken får opbakning i Institut for Menneskerettigheder. Her opfordrer man regeringen til at lempe de hårde restriktioner, der lige nu gælder i 70 ud af landets 98 kommuner.

Læs hele artiklen her.

Netgigant betragter Greta Thunberg som en trussel mod forretningen

Nethandelgiganten Amazon betragter den svenske miljøaktivist Greta Thunberg og miljøbevægelsen Fridays for Future som en trussel mod Amazon.

Det viser hemmelige dokumenter som mediet Vice har fået fat i. Mediet er stødt på cirka 20 interne dokumenter fra Amazon, som er udarbejdet af analytikere fra virksomhedens globale sikkerhedscenter i 2019.

Desuden skulle Amazon have overvåget flere miljøgrupper på sociale medier.

Dette strider i stærkt imod Amazon-direktør Jeff Bezos' holdninger, idet han udadtil har talt om det vigtige i at redde klimaet.

I et tweet, skriver Greta Thunberg, at hun er beæret.

Du kan læse historien her.

Regeringen undgik bestemt ord, der kan give minkavlere erstatning

Da det på et pressemøde 4. november lød, at alle mink skulle aflives, blev ordet ekspropriation ikke nævnt.

På regeringens og embedsværkets indre linjer var ordet dog oppe at vende flere gange i forløbet, der endte med en masseaflivning af danske mink. Det skriver Berlingske på baggrund af en gennemgang af forløbet, der er baseret på regeringens redegørelse samt offentlige udtalelser.

Spørgsmålet om ekspropriation er afgørende for de danske minkavlere, idet ekspropriation vil medføre, at minkavlerne får krav på fuldstændig erstatning.

Selv fastholder erhvervsminister Simon Kollerup (S), at regeringen »fra starten« har »haft det udgangspunkt, at alle minkavlere skal have en fuldstændig erstatning«, oplyser han i et skriftligt svar til Berlingske.

Berlingske har oprullet hele forløbet, og det kan du få indblik i ved at læse med her.