Hemmelig hjælper for rumænsk politi får nej til erstatning

Retten i Holstebro giver anklagemyndigheden medhold. Langt ophold bag danske tremmer var selvforskyldt.

Foto: ERNST VAN NORDE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Holstebro. 201 døgns indespærring i et arresthus skal ikke udløse erstatning til en rumænsk mand, selv om han senere blev frifundet for de forbrydelser, han var varetægtsfængslet for.

Det har Retten i Holstebro afgjort i en dom onsdag formiddag i en usædvanlig sag.

Hovedpersonen, der søgte erstatning for uberettiget varetægtsfængsling, er en lastvognschauffør, der i hemmelighed samarbejdede med sit hjemlands politi på dansk grund.

Han deltog først i tyveriet af tre entreprenørmaskiner fra Scantruck i Skove og dernæst i kuppet mod virksomheden Nicolaisen & Larsen A/S i Ulfborg, som mistede seks teleskoplæssere.

Kort efter det sidste tyveri blev den 49-årige mand anholdt af politifolk på en rasteplads nær Bremen. Han fortalte, at han deltog i tyverierne efter aftale med det rumænske politi. Han skulle infiltrere mafiagrupper og på den måde afsløre dem.

Alligevel besluttede anklagemyndigheden at tiltale ham for de to grove tyverier, hvor maskinerne havde en værdi af cirka fire millioner kroner.

Imidlertid blev den 49-årige frifundet af både Retten i Holstebro og af Vestre Landsret - med en begrundelse om, at han jo havde været i god tro, idet han samarbejdede med det rumænske politi.

Men i efterspillet om erstatning for de mange dages varetægtsfængsling møder han ikke længere den store forståelse hos domstolene, viser det sig onsdag.

Anklagemyndigheden frifindes for hans krav om 160.000 kroner.

/ritzau/