Helt unge drenge mishandlede dement mand

Tre drenge var bare 15 og 16 år, da de sidste år udsatte en dement mand for mishandling under hjemmerøveri. Nu skal de alle i fængsel.

København. En 82-årig dement mand blev om morgenen 18. maj sidste år udsat for et brutalt røveri i sit hjem i Kastrup.

Tre gerningsmænd trængte ind i huset på Præstefælledvej, stak ham i ansigtet med en kniv, gennemrodede boligen og efterlod ham bundet til en stol.

- Den her sag er exceptionelt alvorlig, sagde anklager Søren Harbo torsdag i Københavns Byret.

På anklagebænken sad tre 16-årige drenge fra Amager.

Den ene erkendte sig skyldig, mens de to andre nægtede at have haft noget som helst med forbrydelsen at gøre.

Ikke desto mindre fandt retten det bevist, at netop de tre havde planlagt og gennemført det brutale overfald.

Det var angiveligt brasilianeren Denilson Nascimiento, der havde udset sig det svage offer.

Tidligere har han boet hos den demente i to måneder. Det skyldtes, at hans mor i en periode var kærester med den 82-åriges søn.

Straffen til ham lød på to års fængsel. Hertil kommer en betinget udvisning.

Også pakistanske Visam Javed udvises betinget af landet, mens hans fængselsstraf blev tre måneder længere end brasilianerens.

En tredje dreng slipper med et år og ni måneder bag tremmer.

Under retssagen er det kommet frem, at det 82-årige offer efter overfaldet ikke længere turde bo i sit hjem. I dag bor han på et plejehjem.

- Han har stadig svært ved at sove og vågner af sine mareridt ind imellem. Han gennemgår oplevelsen igen og igen og vågner med en frygt for, hvad der skal ske, siger mandens søn, Martin Wenckens, til TV2.

Netop det forhold, at den unge brasilianer kendte sit offer, er grunden til, at de tre slipper for en endnu hårdere straf.

En personlig relation mellem offer og gerningsmand gør nemlig, at retten ikke kan dømme de tiltalte for et såkaldt egentligt hjemmerøveri, der som udgangspunkt udløser fængsel i fem år.

I denne sag mener retten ikke, at røveriet kan takseres til mere end et år og ni måneders fængsel. Blandt andet er drengenes unge alder en formildende omstændighed.

Når to af de dømte alligevel skal længere tid i fængsel, skyldes det, at de begge blev dømt for vold i andre sammenhænge.

/ritzau/