Hells Factory

Politiet undersøger de spegede forbindelser mellem Hells Angels og den bedragerisigtede Stein Bagger, og det er der god grund til, siger Danmarks førende ekspert i bandekriminalitet: For IT Factory har med sine fiktive skattely-kunder været perfekt som mulig HVIDVASKNINGSCENTRAL for rocker-penge tjent på narko og prostitution. Erhvervsmand tæt på HA fortæller, hvordan man gør forretning med rockerne.

Ifølge ekspert i bandekriminalitet, Michael Hviid Jacobsen, er IT Factory særlig velegnet som vaskeri, fordi den kuldsejlede virksomhed har en stor og voksende omsætning, og fordi virksomheden har megen handel med udenlandske, i flere tilfælde fiktive partnere på eksotiske lokaliteter udenfor myndighedernes søgelys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

»Mit liv har været et helvede de sidste fire år. Jeg er blevet truet på mit eget og min families liv, og jeg er blevet truet med skydevåben mellem 25 og 30 gange,« sagde Stein Bagger til Ekstra Bladet, da Danmark vågnede op fredag til det første interview med den bedragerisigtede og fængslede IT Factory-direktør. »Jeg frygtede for mit liv. Jeg blev truet med skydevåben af folk tæt på mig – også fysisk. De ville have rigtig, rigtig mange penge af mig – og de fik dem,« hævder han.

I dag ved vi ikke, hvem der truede og afpressede Stein Bagger – hvis han altså blev truet og ikke blot har leveret en gang varm luft til den undrende offentlighed fra en fængselscelle i USA. Men associationen til rygmærket med det vingesmykkede kranium og den perfekt brandede Hells Angels-rocker, Brian Sandberg, der ligner svigermors mareridt med tatoveringer krybende ud af ærmer og halsudskæring på sweatshirten, kan forekomme nærliggende.

Siden afsløringen af IT Factory-skandalen for to uger siden har det vist sig, at Brian Sandbjerg langt fra er nogen simpel vagtmand, men derimod et højtstående medlem af Hells Angels med to narkodomme i bagagen, som Stein Bagger siden begyndelsen af 2008 blandt andet udstyrede med eget konsulentfirma, BS Consultancy, med dertil hørende månedligt honorar i størrelsesordenen 200.000 kroner, hævder kilde overfor Berlingske – og kontor hos Hotel Josty på Frederiksberg. HA-rockeren har også siden foråret boet til leje i en luksuslejlighed i 2900 Hellerup og haft medlemskort til byens luksuriøse fitness-center, Well-Come, Waterfront, hvor han træner i selskab med grevinde Alexandra og USAs ambassadør.

Derudover ligner overfaldet på Stein Baggers påståede forretningspartner i IT Factory, Allan Vestergaard – som kort før Baggers forsvinden blev slået ned af to mænd med en hammer – ifølge politiet en typisk rockermetode til at skræmme livet af folk, som skal have en effektiv advarsel. Allan Vestergaard er i dag gået under jorden.

Nu fremfører Danmarks førende ekspert i bandekriminalitet, lektor ved AUC, Michael Hviid Jacobsen, at Stein Baggers berøringsflade til rockermiljøet passer perfekt til at kunne bruges som hvidvaskningscentral af kriminelle penge. Ifølge eksperten er IT Factory særlig velegnet som vaskeri, fordi den kuldsejlede virksomhed har en stor og voksende omsætning, og fordi virksomheden har megen handel med udenlandske, i flere tilfælde fiktive partnere på eksotiske lokaliteter udenfor myndighedernes søgelys.

Michael Hviid Jacobsen kalder det en dårlig bevaret hemmelighed, at rockerne i mange år har allieret sig med firmaer og selskaber på den rigtige side af loven:

»Rockernes store interesse i de selskaber er at få deres penge blandet med »rigtige« penge tjent på reel vis, så deres egne penge, som eksempelvis kan være tjent på prostitution eller narkohandel, bliver kanaliseret ind i et system med lovlige penge,« siger han.

Michael Hviid Jacobsen peger også på, at det er bemærkelsesværdigt, hvordan Brian Sandbergs og Stein Baggers venskab og fælles forkærlighed for håndvægte og træning er blomstret i takt med, at omsætningen og bundlinjen i fupfirmaet IT Factory er eksploderet.

»Brian Sandberg og Stein Bagger har meget til fælles, og de kender jo hinanden fra fitness-miljøet, hvor brugen af steroider er meget udbredt. Rockerne sidder på en stor del af salget af anabolske steroider. De er selv aktive udøvere, og det er et miljø, hvor man gennem tiden har tjent rigtig gode penge. Det samme gælder for doping, hvor rockerne ligeledes har formået at score en rigtig fed fortjeneste,« forklarer Michael Hviid Jacobsen.

IFØLGE SKAT og Politiet findes der i øjeblikket mellem 50 og 100 firmaer herhjemme, der hjælper de danske rockere enten ved at fungere som stråmænd eller ved at hvidvaske penge tjent på forskellige ulovlige aktiviteter.

Et eksempel på en af disse business-partnere er Lundberg-klanen i Hellerup, som ejer aktiver for i alt 50 millioner kroner og udgøres af finansmand, ejendomsbesidder og autohandler Jan Lundberg og hans far John Lundberg, som begge bor i og driver deres virksomheder fra Hellerup.

John Lundberg ejer den lejlighed i Tuborg Havnepark, som HA-rockeren Brian Sandbjerg siden april har boet til leje i, og samme John Lundberg er også underbo til Stein Bagger i det nærliggende luksusbyggeri, Tuborg Sundpark.

Sønnen, Jan Lundberg, driver et finansieringsselskab, KMS A/S, sammen med den tidligere HA-præsident »Smukke Jens« Peter Kristensen. Samtidig er han direktør for og har bestemmende indflydelse i HCS 90, som ejer HA-rockernes hovedkvarter i Københavns nordvest-kvarter sammen med interessentskabet HAMC-CPH I/S som medejer. Forkortelsen står for Hells Angels Motorcycle Club. En anden tidligere HA-præsident, Christian Middelbo, er panthaver i HCS 90.

Både far og søn fremstår som almindelige forretningsfolk med nydelige og dyre adresser i 2900. Begge afviser at kende Stein Bagger ud over, at de hilser på ham i opgangen i Tuborg Sundpark 5, hvor John Lundberg altså bor i lejligheden lige under den bedragerisigtede direktør.

Et andet eksempel er indehaveren af den kendte københavnske julefrokost-restaurant, Hotel Josty. Her har Brian Sandbergs sikkerhedsselskab, BS Consultancy, som nævnt haft kontor siden april i år. Jostys indehaver, Jan Nielsen, forklarer, at han har lejet kontoret ud til Brian Sandberg, fordi de to er gamle barndomsvenner.

Hells Angels talsmand, Jørn »Jønke« Nielsen, afviser overfor Ekstra Bladet, at HA står bag de påståede voldelige trusler mod Stein Bagger, men han ønsker ikke at bidrage med oplysninger om medlemmernes erhvervsaktiviteter:

»Hvad angår HA-medlemmers voksende deltagelse i dansk erhvervsliv, så er det ikke noget, jeg har lyst til at tale om. Berlingske Tidende har tidligere skrevet om dette, og det var helt hen i vejret og drejede sig mere om et forsøg på at ødelægge medlemmernes lovlige forretninger, som slet ikke stod mål med de forestillinger, man bragte frem, end om at afsløre noget fordækt. Da vi er blevet ældre og flere har fået arbejde eller er blevet selvstændige, er vi jo helt naturligt også blevet mere erhvervsaktive. Sandbergs sikkerhedsfirma er et godt, men sjældent eksempel i denne sammenhæng,« skriver han i en mail til Berlingske.

Direktøren for HAernes rockerborg, den tidligere racerkører, Jan Lundberg, vil ikke udtale sig, men Berlingske har talt med hans far, John Lundberg, som siden 1995 og frem til 2007 har siddet i bestyrelsen i et af sønnens selskaber, som har gjort forretninger med HA-rockerne. John Lundberg har sideløbende bl.a. drevet racerbanen Jyllands-Ringen.

John og Jan Lundberg splittede i slutningen af 2007 Lundberg-koncernen op i to, således at de ikke længere har interesser i hinandens selskaber. Det skete, fordi faderen med egne ord »er blevet for gammel til at have med HAerne at gøre, som han i virkeligheden ikke bryder sig om«.

»HAerne har brug for neutrale forretningsfolk som min søn, som ikke er medlem, til at tage sig af deres finansielle forhold. Min søn lånte dem på et tidspunkt penge til at finansiere hovedkvarteret, fordi kreditforeningerne ikke vil have med det at gøre. Derfor er de nødt til at ty til den dyrere finansiering, som de f.eks. har kunnet opnå hos ham,« fortæller han.

LUNDBERG-KONCERNENS specielle kunder har et par gange betydet besøg af politiet og krav om ekstrakontrol fra kommunens skattemyndigheder: »Bagmandspolitiet ved jo godt, at Jan har interesser i ejendommen på Svanevej, og jeg er sikker på, at de holder øje med os. Vi lever bl.a. af at låne penge ud til folk, som andre af forskellige årsager ikke vil låne ud til. Derfor har jeg sagt til min revisor, at han skal være ekstra omhyggelig, så vi er sikre på, at der er pinlig orden i regnskaberne,« siger John Lundberg.

Han afviser, at han eller sønnen har foretaget sig noget ulovligt: »Der er jo ikke noget ulovligt i det, vi har gjort. Måske uetisk, men ulovligt er det ikke,« fastslår han.

Kim Kliver, som er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) siger, at politiet er meget opmærksom på, at rockerne i høj grad gør brug af stråmænd og selskaber, der kan hjælpe dem med at hvidvaske deres penge:

»De selskaber kigger vi løbende på i forsøget på at holde dem i kort snor. For rockernes vedkommende kan de ikke bare gå ned og sætte store summer ind på en bankkonto, når de ikke har nogen indtægt, der kan retfærdiggøre pengene. Derfor kan de penge kun bruges på at leve det vilde liv, medmindre rockerne allierer sig med virksomheder, der gerne vil samarbejde med dem,« forklarer han.

»HA forsøger i høj grad at skabe sig et godt image som forretningsfolk og virksomhedsejere, men det er vigtigt at vide, at det er kriminelle handlinger, der ligger bag deres luksusliv og giver dem status,« siger Kim Kliver.

»Vi har de senere år set, hvordan rockerne har hyret en masse nye medlemmer via AK81 for at udføre kriminelle handlinger, mens de selv rykker længere ud i periferien. De lufter nærmest kun motorcyklen et par gange om året, og kører i stedet i Mercedes. Men det betyder ikke, at de er mindre kriminelle. De har bare andre til at gøre det beskidte arbejde.«

Ifølge Michael Hviid Jacobsen er der sket en kraftig forskydning i de ting, rockerne hvidvasker deres penge på de senere år:

»Det er svært at sætte fingeren på enkelte brancher, men de nye ting som rockerne har kastet sig over, er for eksempel handel med ejendomme og andre finansielle aktiviteter, som der er rigtig mange penge i, og som samtidig er uhyre svære at spore for myndighederne,« siger Michael Hviid Jacobsen.

Hvor de 1,2 milliarder kroner, som Stein Bagger angiveligt har svindlet for, er henne nu, er endnu uvist. Selv hævder han, at han ikke har scoret de mange millioner. Eller som Stein Bagger, der er kendt for, at alting skulle foregå på første klasse med store biler og luksushoteller og ifølge kurator i konkursboet har gemt penge på konti i udlandet, sagde i interviewet med Ekstra Bladet forleden: »Det er jo ikke sådan, at jeg har puttet pengene i min egen lomme. Jeg har fået min direktørløn, og det er alt.«