Hellerup træt af Paludans mediestunt

Det sluttede så fredeligt, som det startede, da partilederen for Stram Kurs, Rasmus Paludan, onsdag aften demonstrerede foran Gammel Hellerup Gymnasium.

Rasmus Paludan fra Stram Kurs demonstrerer foran Gl. Hellerup gymnasium i Hellerup, onsdag den 17. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

De bilister, der holdt ind ved Gammel Hellerup Gymnasium, fik en venlig påmindelse af en af de mange fremmødte betjente.

»Du skal ikke parkere her. Bare et godt råd,« råbte betjenten til en ældre dame, der gerne ville parkere på P-pladsen ved gymnasiet, der skulle huse endnu en demonstration afholdt af partilederen hos det stærk indvandrerkritiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Det skulle senere vise sig, at advarslerne var grundløse.

En lille gruppe unge mænd med anden etnisk baggrund havde taget opstilling på en lille bakke med udsigt over P-pladsen, da Paludan ankom. »Tyksak« og »fede idiot«, blev der råbt. Hurtigt tabte de unge mænd interessen og ville hellere tale med den civile politibetjent om hans pistol, og om det er hans helikopter, der hang over vores hoveder.

Da Rasmus Paludan kom frem til P-pladsen lidt efter klokken 17, blev han mødt af 30-40 moddemonstranter, der overværede, at Paludan kastede med koranen og forsøgte at dele plakater ud med krænkende billeder af profeteten Muhammed. Ingen havde lyst til at modtage de gratis plakater.

Selve demonstrationen bestod af to mænd. Rasmus Paludan selv og en unavngiven meddemonstrant, der deltog i »koran-kast« og ellers agerede kameramand og optog hele demonstrationen.

Den lille flok moddemonstranter blev skygget af betjente fra Nordsjællands Politi. Oven på søndagens uroligheder på Nørrebro var der på forhånd frygt for ny ballade, og til demonstrationen var der derfor masser af politi. Berlingskes journalist talte mindst ti mandskabsvogne, flere patruljevogne og en del civilklædte betjente.

Restaurationer i området havde fået besked på at låse dørene og holde lukket fra klokken 17 og »mindst en halv time frem«, fortalte Morten Hjortbøl, der er daglig leder på et af de lokale spisesteder.

Af de fremmødte, som Berlingske talte med, var alle – på nær én – trætte af Rasmus Paludans demonstration, som flere ser som »et mediestunt«, men Maria Pedersen, der selv bor i området, støtter både Paludan og Stram Kurs, som hun ville stemme på, hvis partiet havde fået de nødvendige vælgererklæringer.

»Jeg giver ham ret i alt, hvad han siger. Jeg er bange for udviklingen med indvandringen. Min mand er blevet overfaldet af tre indvandrere på en S-togsstation,« siger Maria Pedersen, der har givet en vælgererklæring til Stram Kurs, men som denne dag ikke tør vise sin støtte offentligt og demonstrere med Stram Kurs.

»Jeg er bange for ikke at få nok beskyttelse fra politiet.«

Gruppen af moddemonstranter bestod denne onsdag primært af unge mennesker i mærketøj og med dyre solbriller og vandkæmmet hår. De grinte af partilederen, da han løftede koranen over hovedet og kaldte muslimernes hellige bog for »en luderbog«.

»Paludan, du er et fucking æg,« råbte en af de fremmødte unge, og størstedelen af de fremmødte grinte højt.

En ung mand med mørk hud klædt i en rød hættetrøje råbte, at »hvis du har nosser, så kom til Gladsaxe. Kom til Værebroparken«, men værre blev det ikke.

Halvanden time efter demonstrationen var begyndt, fik betjentene Paludan ind i en mandskabsvogn og kørte afsted.

Fem minutter efter var pladsen tom, og ingen biler blev skadet.