Hellerup-rektor forbyder modvilligt skoleblad efter sexsladder

»Jeg træt af, at fortællingen er, at det er de nordsjællandske gymnasiers elever med rige forældre, der ikke kan opføre sig ordentligt,« siger Jørgen Rasmussen. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de sidste par uger har der været heftig debat i medierne om nogle af de ting, der foregår på de nordsjællandske gymnasier. Det drejer sig om puttemiddage, hvor de kønneste 1. g’ere bliver inviteret til middag med de ældre elever. Sladderblade, hvor navngivne elevers sexeskapader bliver fortalt. Og ikke mindst en meget omtalt sexvideo af pigen, Sofie, der blev delt på nettet.

Rektor på Gammel Hellerup Gymnasium, Jørgen Rasmussen, er ked af at lukke skolens sladderblad, men har gjort det efter massiv kritik fra medierne. Han synes ikke, nuancerne har været med i debatten om de Nordsjællandske gymnasier. Derfor har han nu valgt at give et interview til Berlingske.

Vidste du, at en sexvideo florerede på jeres skole, før medierne gjorde opmærksom på det?

For et år siden hørte jeg, at der var en video i kommunen. Siden har jeg ikke tænk på det. Jeg synes ikke, jeg har haft anledning til at tage den op med eleverne. Det var ikke noget, der vedrørte os, da jeg hørte, at pigen gik i grundskole.

Hvis ansvar er det, at der ikke bliver delt nøgenbilleder?

Det er et fælles ansvar. Vi vil gerne være med til at tage det op, og vi har også en løbende debat med eleverne. Jeg vil gerne få lavet et kodeks om, hvordan man opfører sig.

Hvorfor har I ikke haft det tidligere?

Debatten den seneste tid har sat yderligere fokus på det. Det har jeg da også lært noget af.

Skal det have konsekvenser, hvis man bryder det kodeks?

Ja, hvis vi bliver enige om, hvordan man skal opføre sig, og nogen bryder det, er der behov for sanktioner.

Skal der være sanktioner, hvis eleverne sladrer på en facebookside eller deler nøgenbilleder?

Hvis jeg bliver gjort opmærksom på det, kan elever blive bortvist eller få andre sanktioner.

For et års tid siden havde en dreng delt nøgenbilleder af sin ekskæreste. Jeg kaldte ham til en samtale og sagde, at han skulle kalde dem til tilbage. Det gjorde han så.

Så det kan man ikke blive bortvist for?

Det ved jeg ikke. Det synes jeg ikke var oplagt i det tilfælde.

I forhold til det omtalte sladderblad »Mosquito«: Var du begyndt at have artikler til gennemlæsning. Er der artikler, du fortryder?

Nej. Men jeg gik det sidste blad igennem og tænkte, at en artikel måske var for meget. Den handler om hvem, der har været sammen med hvem. Men det er en del af den virkelighed, som jeg tror, alle gymnasier står i.

Hvorfor er der så ikke sladderblade på alle andre gymnasier?

Det tror jeg da også, der er, men jeg har ingen eksempler. Derfor er jeg træt af, at fortællingen er, at det er de nordsjællandske gymnasiers elever med rige forældre, der ikke kan opføre sig ordentligt.

På N. Zahles Gymnasium i København har de ikke sladderblade og lukker sladder-facebooksider. Hvorfor gør I ikke det?

Det kunne da også være. Vi har f.eks. bedt facebook om at lukke en gruppe, som opstod, da vi lukkede Mosquito.

Du har sagt, at der skulle indhentes tilladelse fra elever, hvis du var i tvivl om, hvorvidt en artikel gik over grænsen. Er du ikke bedre til at vurdere, om det vil være en god idé at bringe den, end 15-årige elever er?

Jo. Men så siger vi, at jeg som voksen altid kan vurdere bedre end dem. Så bringer jeg hele min voksne normverden ind. Det er ikke nødvendigvis godt.

Men det kan da godt være, at det er svært for en 15-årig at sige nej til en 18-årig, der kommer og spørger. Det er noget af det, jeg har reflekteret over i den her sag.

Sender det et signal til eleverne, når skolen siger, at det her blad må I gerne printe, og i det her blad står nogle ting, som gør eleverne kede af det?

Ja, hvis der er elever, som bliver kede af det. Det er bare værd at understrege, at der ikke er en eneste elev, der har henvendt sig til os og sagt, at de har følt sig krænket af bladet. Til gengæld har vi undersøgelser, der viser, at eleverne generelt har meget høj trivsel og føler sig trygge på skolen.

Tror du, at alle 15-16-årige elever ville komme til rektor og sige, at »der står i det her blad, at jeg har haft sex med den og den. Det synes jeg ikke er rart«.

Nej, jeg kan sagtens se, at der er en tærskel, der skal overskrides.

Så på den baggrund er der ikke artikler, som elever kan være blevet ked af?

Jo. Det kan der sagtens være, jeg har bare ikke fået noget at vide om det.

Mosquito bliver holdt i live, fordi du er bekymret for, om sladder flytter over til Facebook. Hvad kan man acceptere på et gymnasium af frygt for, at det flytter over på Facebook? Kan man acceptere mobning, fordi man tror, at det flytter over til Facebook?

Nej, selvfølgelig kan man ikke det. Det skal ikke være sådan, at risikoen for at det flytter over til Facebook, gør en handlingslammet. Men der er forskel på mobning og et sladderblad. Man kan godt sladre til en hvis grad. Med mobning er vi henne i en anden kategori. Vi skal passe på, at vi ikke bliver for puritanske.

I har forbudt alkohol på jeres introture. Hvorfor har I det?

Vi mente ikke, at alkohol hørte hjemme på introture.

Men I mener, at sladderblade hører hjemme på gymnasier?

Jeg ved det ikke. Jeg vil helst være foruden. Men jeg lever i en virkelighed med tusind unge mennesker.

Er det ikke dig, der bestemmer, om gymnasiet skal være foruden et sladderblad?

Jo. Men jeg tror, at forbud kan give nogle problemer.

Hvorfor gør det så ikke det, når det f.eks. er et forbud mod alkohol?

Det viste sig, at det lykkedes at holde introturene alkoholfri. Hvis det viser sig, at vi kan lave et nyt elevblad, der ikke ser ud som det gamle Mosquito, er det den gode historie her. Men vi hellere tale os til rette og via dialog nå frem til, at det får et rimeligt acceptabelt indhold. Det synes jeg, vi var kommet et godt stykke vej med.

Nu har du lukket sladderbladet. Hvorfor?

Jeg ville helst have, at det skulle fortsætte. Men sagen blev for voldsom i medierne. Det er svært at få nuancer frem om dialogen. Jeg ønsker at få en snak med eleverne om, om vi kan åbne et andet skoleblad på nogle andre præmisser.

Hvad skulle det være for nogle præmisser?

Det er, at vi ikke vil se seksualisering mere.

Så de må gerne sladre, det må bare ikke have seksuel karakter?

Det må i hvert fald ikke være noget, der krænker andre. Jeg synes, det er svært, for seksualitet er jo noget, der er ret interessant for de fleste mennesker.

Så kan der være nogen form for sladder i det næste blad?

Nej. Nej, der kan ikke være noget sladder.