Helle Thorning-Schmidt støtter indgreb i Syrien

Statsministeren er klar til at gå uden om FN.

Helle Thorning-Schmidt, Danmarks statsminister. Fotograferet på Marienborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis USA og Storbritannien går ind i den syriske konflikt med militærmagt, kan Danmark meget vel følge med. Også selv om det bliver uden et FN-mandat i ryggen, fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu over for TV 2 News.

»Der er ingen tvivl om, at hvis et regime bruger kemiske våben mod sin egen befolkning, så er de gået over en linje, som er fuldstændig uacceptabel,« siger statsministeren og forsætter:

»Vi må appellere til FN om at reagere. Det her lægger selvfølgelig et maksimalt pres på FNs sikkerhedsråd, men jeg er også nødt til at sige, at hvis FNs sikkerhedsråd ikke vil reagere i den nuværende situation, så er vi nødt til at overveje alternative reaktionsmønstre,« siger hun til TV 2 News.

Hun understreger, at Danmark vil lytte til sine allieredes vurderinger, før man forsøger sig med »alternative spor«.

Udmeldingen fra Thorning-Schmidt er en skærpelse af regeringens holdning for bare 24 timer siden. Mandag aften gjorde udenrigsminister Villy Søvndal (SF) det klart - ligesom også statsministeren har sagt før - at Danmark skal lægge pres på FN, men følger beslutningerne herfra.

»Det er helt afgørende i en så kompleks situation som den her, at det er dem, der har autoriteten i verden til at beslutte også dramatiske skridt i en situation, der tager beslutningen. Derfor et det vigtigt, at vi nu lægger det maksimale pres på FN’s sikkerhedsråd,« sagde han ifølge tv2.dk.

Både USA og Storbritannien har skærpet retorikken over for Syrien. Senest har den britiske premierminister David Camerons talsmand ladet forstå, at det er rimeligt at antage, at man lægger planer for en militær reaktion på det formodede kemiske angreb sidste onsdag, som de danske allierede beskyder Bashar al-Assads sikkerhedsstyrker stå bag.

LA: VI kan ikke bombe os til varig fred

Kommer det til en væbnet indgriben i Syrien, skal statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke se efter opbakning fra Liberal Alliance.

Danmark vil bakke op om en militær aktion i Syrien uden om FN, skal hun ikke se til Liberal Alliance for støtte.

Sådan lyder det fra partiets udenrigsordfører, Mette Bock (LA).

»Vi er skeptiske over for et militært indgreb, hvor man forsøger at fjerne Assad (den syriske præsident, red.) ved magt. Man kan ikke bombe sig til en varig løsning, der skaber fred i Syrien. Det er en komplet umulighed. Så det er vi imod,« forklarer hun.

Liberal Alliance vil til gengæld gerne støtte et humanitært indgreb, hvor man hjælper den hårdt trængte syriske civilbefolkning.

»Vi er meget positive over for, at man går ind og sikrer krisehjælp, altså akut katastrofehjælp, i den situation, hvor der sker massive overgreb på civilbefolkningen. Det kan være i form af, at man etablerer korridorer, som sikrer, at humanitær hjælp kan komme ind i Syrien, men det er en helt anden form end et militært indgreb,« forklarer Mette Bock, som betegner det som »naivt« at tro, at krisen i Syrien kan løses militært.

Web-tv: Politiko-redaktør: Derfor kommer Thornings Syrien-udmelding nu