Helle Thorning-Schmidt har fået sin egen minimalstatsbog

I 2002 advarede Helle Thorning-Schmidt i en bog mod rettighedsegoisme, som hun dengang mente var resultatet af venstrefløjens overbudspolitik. I denne uge lancerede hun så 29 nye velfærds­rettigheder.

Helle Thorning-Schmidt var i 2002 med til at skrive bogen »Forsvar for Fællesskabet«, hvor hun gjorde op med middelklassens evige krav, som var blevet skabt af årtiers socialdemokratisk overbudspolitik. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Det siges ofte, at man skal læse i gamle bøger for at blive klogere, men når det handler om politik, bør man nok holde lidt igen: Man ender nemt temmelig forvirret.

Sådan har det været i ekstrem grad med statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) bog »Minimalstaten«, og det viser sig nu også at være tilfældet med Socialdemokraternes statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt. I 2002 var hun med til at skrive bogen »Forsvar for Fællesskabet« og den vakte stor opsigt. Blandt andet fordi den var et opgør med middelklassens evige krav; en folkesygdom hun døbte »Rettighedsegoisme«:

»Rettighedsegoismen er hjulpet godt på vej af årtiers venstreorienteret overbudspolitik. Der var bare råd til det hele, skattekilderne var tilsyneladende uudtømmelige, det samme var hærskarerne af offentligt ansatte. Rettighedsegoismen er ødelæggende. Sandheden er jo, at de fleste danskere i dag har masser af ressourcer og kan meget selv,« skrev Thorning og satte så trumf på med en kritik af, at det daværende Socialdemokrati løste alt med flere ansatte og flere penge.

»At ethvert samfundsproblem kan klares af endnu flere offentligt ansatte og en stadig større offentlig sektor. Det er måske meget smart stemmefiskeri, men for kritiske borgere er det i længden ikke nok at være klienter.«

Det er temmelig opsigtsvækkende i forhold til det seneste politiske udspil, hvor grundstammen er: Velfærdsrettigheder. Faktisk hele 29 styk og de kræver både penge og flere offentligt ansatte.

Det er Venstres Eyvind Vesselbo, der har fundet de gamle citater frem.

»Det er da underligt at tale om velfærdsrettigheder, når hun i bogen advarer mod rettighedsegoisme. Det er ikke mange år siden, og selvfølgelig kan hun skifte mening, men hun skriver jo i bogen, at den slags er stemmefiskeri,« siger Vesselbo.

Det harmonerer fint
Helle Thorning-Schmidt siger, at hun gerne stiller op i konkurrence mod Fogh, fordi hendes nuværende politik harmonerer fint med bogen fra 2002.

»Vi vil ikke gøre danskerne til klienter. I vores oplæg står der, at vi også lægger vægt på civilsamfundet, og så må vi nok erkende, at siden vi skrev denne bog, så er der kommet så store problemer i velfærdssamfundet, at vi ikke engang kan tale om, at vi har et fundament af kvalitet.«

Hvad mente du med klient dengang?

»At man bare kræver og kræver og ikke giver noget selv. Og det er derfor, at vi i vores udspil har et afsnit om pligter. I et samfund med flere rettigheder skal man huske, at man også har pligter i form af at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Yde og ikke bare kræve.«

Du kritiserer i bogen, at problemer ofte bliver løst af venstrefløjen med flere penge og flere ansatte. Det er vel det, du gør nu?

»Nej, vi siger ikke, at ethvert samfundsproblem kan løses med penge. Vi siger bare, at vi skal have et godt fundament i vores velfærdssamfund.«

Men middelklassen får pænt meget mere med 29 nye rettigheder?

»De får den kvalitet, som de med rette kan forvente, når de betaler så høj skat, men vi skriver også i bogen dengang, at borgerne skal involvere sig. Så der er ingen modsætning, og jeg diskuterer gerne bøger med den nuværende statsminister,« siger Helle Thorning-Schmidt.