Helle Thorning-Schmidt: Fodbold kan skabe et bedre samfund

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt skal stå i spidsen for en ny komité i Dansk Boldspil-Union. Her skal hun hjælpe med at styrke DBUs etiske profil.

Helle Thorning-Schmidt har ikke selv spillet fodbold, men er en glad tilskuer. Her ses hun på Højbro Plads i København, hvor venstrefløjen og højrefløjen konkurrerer om fodboldtrofæet i Christiansborg Cup onsdag 8. maj 2013. Helle Thorning-Schmidt (th.) og Margrethe Vestager (tv.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Scanpix

Fodbold handler om mere end blot at tackle, drible og sparke bolden i mål. Sporten kan være med til at løfte hele vores samfund, fortæller Helle Thorning-Schmidt.

Den tidligere statsminister er netop blevet udpeget til at stå bag Dansk Boldspil-Unions nyoprettede Governance- og Udviklingskomité. Målet med komiteen er, at DBU skal være internationalt kendt for at løfte et samfundsansvar. Thorning-Schmidt skal sikre, at organisationen er gennemsigtig og ordentlig.

»Fodbolden er så vigtig for Danmark, at det er naturligt, at sporten går ind og tager et samfundsansvar – både uden for og inden for banen. Det er jeg blevet spurgt om jeg vil være med til, og det har jeg sagt ja til,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Fodbold er en sportsgren, som formår at samle rigtigt mange mennesker, og netop derfor ligger der både et potentiale og en mulighed for at udvikle samfundet på både lokalt- og samfundsniveau.

»Fodbold er i hård konkurrence med håndbold om at være Danmarks nationalsport. Sporten betyder meget for rigtig mange mennesker. I fodbold er der plads til alle mulige forskellige mennesker – både mænd og kvinder. De stærke værdier vil jeg gerne være med til at sprede.«

Helle Thorning-Schmidt har ikke selv gået til fodbold, men er en glad tilskuer. Her ses hun til Christiansborg Cup i maj 2013.

På Højbro Plads i København konkurrerede venstrefløjen og højrefløjen om fodboldtrofæet i Christiansborg Cup onsdag 8. maj 2013. Her ses Helle Thorning-Schmidt (th.) blandt tilskuerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Scanpix.

Matchfixing og hovedskader

Komiteen, som Helle Thorning-Schmidt skal være formand for, påbegynder sit arbejde 1. juli i år. Helle Thorning-Schmidt har tidligere været formand for DBUs Kvindekommission og var frem til januar 2019 direktør for det internationale Red Barnet. Hun opsagde for nylig sin stilling for at lægge flere kræfter i bestyrelsesarbejdet.

Som bestyrelsesformand for Governance- og Udviklingskomité er der masser at tage fat på.

»DBU ønsker et større fokus på matchfixing og fair play. Oven i det er andre aktuelle diskussioner. Eksempelvis tilråb mod banen – hvad synes vi er i orden? Der er også en større europæisk diskussion om hovedskader, som jeg gerne vil tættere ind i. Det er diskussion, som presser sig på,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun ønsker endnu ikke at uddybe konkret, hvordan udvalget vil gå til de forskellige problemstillinger.

En del af en større omlægning

Den nye komité er en del af en omstrukturering. Dansk Boldspil-Union har oprettet fire forskellige komiteer. Ud over Governance- og Udviklingskomitéen opretter DBU Breddekomitéen og Prof-komitéen samt Landsholdskomitéen.

Tidligere landsholdsspiller og angriber Preben Elkjær er netop blevet udråbt som formand for Landsholdskomitéen.

»Landsholdet er det største. Det var det for mig som spiller, og det er det stadig. Jeg får kuldegysninger over mine landsholdsminder, og den kærlighed vil jeg gerne give tilbage i fremtidens landshold,« siger Preben Elkjær i DBUs pressemeddelelse.

Denne komité skal være med til at sikre politisk forankring, samordning og koordinering af landsholdsarbejdet i Dansk Boldspil-Union.

Preben Elkjær jubler efter scoring til 3-2 mod Belgien ved EM 1984. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann.

Her ses Preben Elkjær til EM i 1984. Danmark kvalificerede sig til slutrunden og vandt bronze.

De fire komiteer starter deres arbejde 1. juli 2019.