Helikoptere og skibe søger efter raketbyggers ubåd med to om bord ved København

Stor redningsaktion: Helikoptere og skibe leder efter raketbygger Peter Madsens ubåd. To personer om bord.

Verdens største privatbyggede ubåd 'Nautilus' med to personer, u-bådens ejer Peter Madsen samt en journalist ombord, er meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads. To redningshelikoptere og tre skibe fra Forsvaret søger fredag morgen efter en privatbygget ubåd omkring Københavns havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Senest opdateret kl. 09.09.

To redningshelikoptere og tre skibe søger fredag morgen efter en næsten 18 meter lang privatbygget ubåd omkring Københavns havn.

Det oplyser presserådgiver ved Værnsfælles Forsvarskommando Christer Haven.

Ubåd blev meldt savnet natten til fredag klokken 02.30, da den ikke var vendt tilbage til aftalt tidspunkt. Det er uklart, hvornår den skulle have været hjemme igen.

Ejeren af den 40 ton tunge ubåd "UC3 Nautilus" er Peter Madsen, som selv har designet og bygget fartøjet sammen med en gruppe ubådsentusiaster. Den blev søsat i København i 2008.

Peter Madsen skulle selv være om bord sammen med en journalist. Det er journalistens kæreste, der meldte ubåden savnet.

»Den blev set af et krydstogtskib i Københavns havn torsdag klokken 20.30. Og så er den muligvis blevet set længere ude i Øresund omkring klokken 01 i nat,« lyder det fra Christer Haven.

Ifølge vagthavende ved Forsvarets Operationscenter var der også planlagt en sejlads med ubåden til Bornholm fredag klokken 14.

»Men det lader til, at der også var planlagt en uofficiel sejlads tidligere, fordi vi har to observationer på den. Det kan enten være, at de bare ikke er til at komme i kontakt med nu, eller at der er sket en søulykke,« lyder det.

Forsvaret hører meget gerne fra personer, som har oplysninger om, hvor ubåden kan befinde sig.

Det er Marinehjemmeværnet fra Dragør, der leder efterforskningen i Øresund.

Eftersøgningen begyndte klokken 04.30, og klokken 07.30 havde bådene søgt i halvdelen af Køge Bugt og området sydvest for Amager.

Bådene bruger en såkaldt side-scan-sonar, som kan identificere objekter på havbunden.

»Nu går vi mod nogle dybe huller længere oppe i Øresund, hvor vi sætter gummibåden i vandet og bruger sonar til at søge undervandet,« fortæller fartøjsfører John Strøbæk fra Marinehjemmeværnet i en pressemeddelelse.

Ud over de tre både og helikoptere, der deltager i eftersøgningen, vil flere af Marinehjemmeværnets fartøjer nu blive alarmeret.

Peter Madsen er kendt for at have designet og bygget ubåde og raketter.

Se en video fra 2008 af Peter Madsens første dyk med Nautilus her:

/ritzau/