Hele Danmarks kronprins fylder 49 år

Kronprins Frederik kan puste 49 lys ud på lagkagen fredag den 26. maj. Landets kommende konge har været vidt omkring, men har i dag fodfæste hos familien.

Kronprins Frederik fylder 49 år. Scanpix/Nesvold, Jon Olav Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maj har været fyldt med fødselsdage i det danske kongehus, og fredag den 26. i måneden slutter det festlige forår af med kronprins Frederiks 49 års fødselsdag.

Kongehuset markerer tronarvingens store dag ved at dele et billede af ham på sin officielle Instagram-profil.

»Hans Kongelige Højhed Kronprinsen har fødselsdag og fylder i dag 49 år, skriver kongehuset, der ikke oplyser, hvordan fødselsdagen skal fejres.«

Kronprinsen kom til verden i slutningen af foråret 1968, og knap en måned efter blev han den 24. juni døbt Frederik André Henrik Christian i Holmens Kirke i København.

Kronprins Frederik gik som barn på Krebs' Skole, men blev også undervist hjemme på Amalienborg under noget af sin skolegang.

Efter et kostskoleophold i Frankrig blev han student fra Øregaard Gymnasium i 1986.

I 1995 fik han en kandidatgrad i statskundskab fra Aarhus Universitet og læste ved det anerkendte amerikanske Harvard University som en del af studierne.

Kronprinsen har gjort karriere ved den danske FN-mission i New York og som ambassadesekretær ved Kongelig Dansk Ambassade i Paris.

Desuden har han været en del af Sirius-patruljen og gjort karriere i militæret.

Her startede han som rekrut ved Den Kongelige Livgarde i 1986 og har i dag rang af kontreadmiral i søværnet og generalmajor i hæren og flyvevåbnet.

Også sport fylder meget for kronprinsen, der er medlem af Den Internationale Olympiske Komité, og i 2000 fik det afgørende betydning for ham.

Under de olympiske lege i den australske storby Sydney i sommeren efter årtusindskiftet fandt kronprinsen sit livs kærlighed.

På en pub mødte han den australske kvinde Mary Donaldson, som blev kronprinsesse af Danmark efter brylluppet den 14. maj 2004.

Parret, der netop har fejret 13 år sammen som mand og kone, er forældre til prins Christian 11 år, 10-årige prinsesse Isabella og de 6-årige tvillinger prins Vincent og prinsesse Josephine.

Som søn af dronning Margrethe og prins Henrik bliver kronprins Frederik en dag Danmarks konge.

Dronning Margrethe har senest i oktober 2016 i et interview med den tyske avis Der Spiegel understreget, at den dag først oprinder, når hun ikke er her mere.

Se fødselsdagsfotoet her: https://www.instagram.com/p/BUiwHBajyBJ/?taken-by=detdanskekongehus

/ritzau/FOKUS