Heftig debat om lummer murer-video

En video, der skal få flere unge til at blive murere, er gået viralt på Facebook, hvor den deler vandene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en pragtfuld sommerdag på stranden i Danmark.

En lidt fesen wannabee-strand­løve med håret sat op i en knold tager billeder af det lille sandslot, han har lavet. Han er meget imponeret over sine evner og sender blikke til sin smukke kæreste, der til gengæld ser opgivende på idioten og tydeligvis overvejer, hvad hun dog har gjort i et tidligere liv for at ende med sådan et kvaj i dette liv.

Pludselig vender hun hovedet og rejser sig fra strandstolen. Hun maser sig igennem en kødrand af bikiniklædte skønheder – det vil sige – det er nu mest pigernes barme og baller, kameraet fokuserer på, men de dele fejler i hvert fald ikke noget.

Og der står han så – den pivfrække unge murer, der i slowmotion udfører sit hverv, så de imponerende muskler glinser i solen, mens alle pigerne taber pusten af kådhed. I baggrunden kan den fesne hr. Sandslot se, hvad klokken er slået, og i frustration sparker han sit ynkelige byggeri i stumper og stykker, mens mureren ser ud til at bestå til evig tid.

Og så kommer budskabet: #blivmurer.

Der er mangel på murere, og derfor har Københavns Murerlaug lanceret videoen i forbindelse med to dages uddannelsesevent i Bella Center i denne uge. Videoen var ved redaktionens afslutning delt næsten 8.000 gange på Facebook, og med over en million visninger må den siges at være gået gevaldigt viralt.

Men som så mange andre hyppigt delte opslag deler videoen vandene på Facebook.

Nogle finder den sexistisk. »Mon der findes en reklame, der skal lokke unge piger til faget ... eller? Mon lærlingene bliver hængende ret længe, hvis de vælger erhvervet for dets score-appeal?« spørger en kvindelig bruger, mens en mand mener, at videoen er for oplagt, og at den i stedet »skulle da lige tage et twist til sidst og springe ud med en bromance.«

Der er dog mange, der er helt med på spøgen, og mens en mandlig bruger glæder sig over, at man kan grine i »den politisk korrekte tidsalder«, kommenterer en kvinde: »He he. Intet under at #håndværkersex er i høj kurs. Man kunne jo næsten tro, at der var nogle akademikere, der er begyndt at tale de faglærte ned, nu der var hård konkurrence om de søde piger.«

Og så er der selvfølgelig den lavpraktiske forespørgsel fra en kvindelig bruger, der tydeligvis skal have ordnet noget i privaten:

»Hvor kan man finde den murermester?«

I Københavns Murerlaug er man glad for de mange tilkendegivelser »positive såvel som mindre positive – de bliver alle taget til efterretning«, lyder løftet på laugets Facebook-side. Da videoen rundede 1.000 delinger, donerede man 25.000 kroner til murerfagets deltagelse ved det årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne.