Heftig debat om lægekronik

En hårrejsende kronik fra læge Ole Asbjørn om hans oplevelser i det danske sundhedsvæsen skaber heftig debat. (Opdateret 11.18)

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Takket være min uddannelse som læge har jeg været i stand til at råbe op, når jeg så, at noget var helt galt. Mine tanker - og tak - går til de mange, som har gjort alt for at afbøde de kalamiteter, som udygtige og ukyndige såkaldte folkevalgte har påført »systemet« i årevis. Det er ikke på personaleplanet, problemet ligger, men hos en flok totalt inkompetente ministre og folketings- og regionsrådsmedlemmer."

Sådan skriver læge Ole Asbjørn i dagens udgave af Berlingske i en opsigtsvækkende beretning om sine oplevelser som patient på en række hospitaler i Region Hovedstaden.

Kronikken beskriver stribevis af svigt og har fået adskillige læsere til at reagere på b.dk:

- Fuldstændigt rystende beretning, og hjerteligt tillykke med, at du overlevede dette her. Og jeg kan jo ikke undgå at tænke på, hvordan en patient uden din gode baggrund mon ville have klaret en så eklatant ringe hospitalsbehandling, skriver Rebeca blandt andet og suppleres af Knud Madsen, der kalder systemet "kafkask":

- Glimrende karakteristik! Det er lige netop sådan jeg også opfatter sygehusvæsenet, skriver han.

DELTAG I DEBATTEN: Se i bunden af Ole Asbjørns kronik, som du finder her.

Ikke enestående

Indlæggene i debatten kommer både fra patienter, pårørende og ansatte i systemet:

- Som patient har jeg i et behandlingsforløb oplevet at få udleveret to andre patienters fulde journaler med meget fortrolige oplysninger, i stedet for min egen. Herudover har jeg fået udleveret forkert medicin for en alvorlig sygdom, mødt op til flere tider på hospitalet, der så viste sig at være aflyst uden at jeg havde fået besked, og selv fået påmindelser om glemte aftaler jeg aldrig var blevet indkaldt til, skriver Anders B.


Praktiserende læge Henrik Keller nikker genkendende til beskrivelserne fra Ole Asbjørn:

- Asbjørns historie er desværre ikke enestående. De fleste patienter får en ok behandling i sygehusvæsenet, men jævnligt oplever jeg i mit arbejde som praktiserende læge lignende historier med bortkomne journaler/henvisninger og ufuldstændig behandling, skriver Henrik Keller og suppleres af Patientforeningen:

- Tak til Ole Asbjørn for at stå frem med en historie, der givetvis havde fået et mindre heldigt udfald, hvis han ikke selv var læge. Desværre er det her jo langt fra en enlig svale. I Patientforeningen har vi kendskab til adskillige lignende beretninger, uanset hvad indlæggelsen gik ud på. Det er tid til at få strammet op på procedurer, kontroller og andre foranstaltninger, der kan forhindre de "unødvendige" dødsfald, som forekommer hvert år som følge af fejl og såkaldte utilsigtede hændelser, skriver Patientforeningens formand Villy O. Christensen på Berlingskes Facebook-side.

Ingen systematiske fejl

Region Hovedstaden ønsker ikke fra centralt holdt at kommentere kronikken fra Ole Asbjørn, men henviser i stedet til de enkelte hospitaler omtalt i kronikken.

- Ved nærmere gennemlæsning har vi konstateret, at kronikken indeholder en række hændelser, som ikke er udtryk for systematiske fejl eller politisk prioritering. Selvom læge Ole Asbjørn gerne vil hæve forløbet til et overordnet politisk niveau, så er der altså efter vores mening ikke belæg for dette i kronikken.Vi vil derfor bede dig om at søge svar på dine eventuelle spørgsmål via de enkelte hospitalers direktioner, skriver Region Hovedstaden i en mail til b.dk