Heftig debat om dybt kritisk voldsrapport

Direktøren for EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder, der står bag ny rapport om vold mod kvinder, mener ikke, tallene lyver. Han står fast på, at danske kvinder er særligt udsatte i EU.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Danske kvinder bliver i særlig høj grad udsat for partnervold, stalking, psykisk vold og sexchikane, viser en ny europæisk undersøgelse foretaget blandt 42.000 kvinder i de 28 EU-lande.

Danmark indtager adskillige kedelige topplaceringer i rapporten foretaget af EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA).

I alt har 52 procent af danske kvinder været udsat for enten fysisk vold eller seksuel vold, hvilket er flest af alle i EU. Sammenlignet med EU-gennemsnittet har langt flere danske kvinder også oplevet seksuel chikane, stalking og cyberstalking.

»Man kan ikke løbe fra tallene. De er lavet af de dygtigste eksperter i Europa, og vi har brugt to-tre år på det og lavet undersøgelsen i samarbejde med kvindeorganisationer på tværs af Europa og med de bedste statistikere,« siger FRAs danske direktør, Morten Kjærum.

Forsvaret af undersøgelsens validitet kommer efter, at speciallæge Karin Helweg-Larsen, der i en årrække har blandt andet har forsket i vold mod kvinder, har kaldt undersøgelsen for misvisende og grotesk.

»Tallene giver et helt forkert billede. Svarene er komplet afhængige af, hvad man opfatter som vold i de forskellige EU-lande. Det er grotesk at sammenligne danske kvinders forhold med kroatiske, bulgarske eller sydeuropæiske kvinder, hvor vold indgår som en mere normal del af ægteskabet,« siger Karin Helweg-Larsen, der er medlem af Kvinderådets Voldsobservatorium.

Morten Kjærum afviser pure Karin Helweg-Larsens påstand og fortæller, at undersøgelsen er baseret på godt 1.500 danske kvinders svar sammen med de i alt 42.000 besvarelser fra kvinder i hele EU.

»Disse tal kommer bag på mange af os. Også jeg selv. Men det er jo derfor, vi laver undersøgelser. Vores spørgsmål har dog intet med kulturelle forskelle i EU-landene at gøre. Vi har været konkrete i vores spørgemetoder til deltagerne, så der ikke er noget at tage fejl af i svarene,« siger Morten Kjærum og fortsætter:

»Der kan være aspekter som påvirker tallene. Lande med en høj placering på ligestillingsindekset ligger også højt i vores undersøgelse. Det kan have noget at gøre med, at kvinder er ude på arbejdsmarkedet, hvor de risikerer vold, men derfor er truslen der jo forsat. I stedet for at prøve at feje tallene ind under gulvtæppet, bør man forholde sig til dem og finde løsninger,« siger Morten Kjærum.

Danmarks ligestillingsminister, Manu Sareen (R), vil gerne finde en løsning. Han er skræmt over undersøgelsens konklusion.

»Det er meget chokerende tal, når man umiddelbart kigger på dem. Der er kulturelle og strukturelle forskelle på landene, men man kan ikke løbe fra, at over halvdelen af de danske kvinder har været udsat for enten fysisk vold eller seksuel vold, og det er skræmmende,« siger Manu Sareen.

Han lover, at regeringen vil skride til handling for at tage hånd om problemet.

»Både denne regering og den tidligere har fremsat handlingsplaner på området, og det skal fortsat være et fokusområde. Til sommer kommer jeg med en ny handlingsplan til, hvordan man bekæmper vold. I finansloven for 2014 har vi også afsat 36 millioner kroner til at komme de alternative voldsformer, som eksempelvis stalking, til livs,« siger Manu Sareen.