Hedebølgen topper lørdag med op til 35 grader

Lørdag når hedebølgen sit klimaks med helt op til 35 grader, tæt på den danske varmerekord. Det er især i Sønderjylland, at varmen vil kunne mærkes, oplyser DMI.

Drik vand. Masser af vand. Arkivfoto fra Svanemøllestranden på Østerbro i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du kom svedende igennem onsdag, kan du godt vænne dig til ubehaget. For de kommende dage bliver endnu varmere.

Faktisk kan temperaturen enkelte steder nærme sig den danske varmerekord lørdag, hvor hedebølgen når sit klimaks.

»Når vi kommer hen på lørdag, så får vi rigtig høje temperaturer, som kommer op over 30 grader. Vi kan komme helt op på 35 grader i Sønderjylland,« siger Klaus Larsen, vagthavende ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI)

Under en regulær hedebølge er det vigtigt, at man drikker minimum to liter vand om dagen, formaner Michael Hansen-Nord, ledende overlæge på Akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital. Det er især de ældre, der ikke får væske nok.

»Vi ser faktisk allerede et stigende antal ældre medborgere, der kommer på skadestuen på grund af væskemangel. Og det er lidt ærgerligt, fordi det er så utrolig let at rette op på,« siger han.

Fra overlægen lyder rådet, at man fylder en kande med vand eller saftevand, og sætter den i køleskabet. Når dagen er omme, skal de to liter være drukket. Ellers kan det gå galt:

»Man kan dø af væskemangel. De typiske symptomer er, at man bliver træt, får hovedpine, man falder måske og bliver usikker på benene. Man svarer lidt i øst, når man bliver spurgt i vest,« siger Michael Hansen-Nord.

FN har onsdag advaret europæerne mod hedebølgen, der har ramt store dele af kontinentet. Det er især ældre mennesker og småbørn, der er i farezonen, når temperaturerne bare stiger og stiger.

Ifølge FNs meteorologiske organisation er hedebølger blevet et stadig oftere tilbagevendende fænomen som følge af klimaændringer. I Frankrig har 720.000 husstande siden natten til onsdag været uden elektricitet, fordi varmegraderne har påvirket forsyningsmateriellet. Der var 40 grader i Paris onsdag.

Også i Spanien er der mere end normalt varmt. Således blev der onsdag målt næsten 44 grader i Cordoba, og i hovedstaden Madrid er der 35 grader.

I første omgang er det kun til og med weekenden, at varmen lægger sig som en dyne over Danmark. Et køligere vejr venter lige på den anden side af denne uge.

»Det ser ud som om, at søndag og måske mandag også bliver varm. Men så kommer der en koldfront ind over landet. I næste uge kommer vi til at ligge lige omkring 20 grader de fleste dage,« siger meteorolog Klaus Larsen.

Prognosen for juli tyder på en måned på det jævne - måske endda lidt køligere end normalen. Det skyldes, at vi - modsat sidste år, hvor juli var rigtig varm - får vejret fra nord:

»Skal man sige det lidt groft, så får vi vind fra nord i næste uge, og derfor bliver det køligt. Hvis vi fik vinden fra syd, så vil det blive varmt,« forklarer Klaus Larsen, der dog ikke er klar til at udelukke et gensyn med det varme vejr i juli.

»Det kan sagtens vende pludseligt og give varmt sommervejr, ligesom det vi har lige nu. Men ifølge månedsprognosen ligner det, at det bliver en køligere juli end normalt,« siger han.

Sidste år var badevandet på nuværende tidspunkt hele tre grader varmere. Temperaturen ligger lige nu på omkring 15-16 grader de fleste steder, og det vil ikke ændre sig markant til trods for det varme vejr i de kommende dage.