Headley bliver i USA

JP-terroristen David Headley har tilstået alt. Til gengæld slipper han for dødstraf – og for udlevering til Danmark, Indien eller Pakistan.

JP-terroristen David Headley har tilstået alt. Til gengæld slipper han for dødstraf – og for udlevering til Danmark, Indien eller Pakistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carol Renaud
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

49-årige David Headley tilstod ved en domstol i Chicago i aftes 12 anklagepunkter mod ham for terror og planlægning af terror i Danmark og Indien. En aftale, der sikrer ham mod dødsstraf og udlevering til retsforfølgelse i bl.a. Danmark.

Headley tilstod, at han havde deltaget i planlægningen af en terroraktion mod Jyllands-Posten som hævn for Muhammed-tegningerne samt i planlægningen af det voldsomme terrorangreb i indiske Mumbai i november 2008, der kostede 164 mennesker livet. Ved at tilstå anklagerne og samtidig love at samarbejde med myndighederne, sikrede David Headley sig mod et muligt krav om dødsstraf fra anklagemyndighedens side.

Han sikrede sig samtidig, at han ikke bliver udleveret til hverken Danmark, Pakistan eller Indien for der at blive stillet til regnskab for sine terrorplaner og samarbejde med bl.a. den pakistanske terrororganisation. Det fremgår af hans tilståelse, at David Headley og den amerikanske statsadvokatur er enige om, at når David Headley har erklæret sig skyldig,

”vil tiltalte ikke blive udleveret til Republikken Indien, Kongedømmet Danmark eller Den Islamiske Republik Pakistan for de tilståede lovovertrædelser i denne aftale, så længe at han fuldt ud afslører alt materiale om sin egen rolle i disse overtrædelser og i øvrigt overholder alle andre dele af denne aftale,” står der i aftalen.

Den forpligter også David Headley til at samarbejde med de amerikanske myndigheder og lade sig afhøre af andre landes myndigheder. Det vil efter alt at dømme betyde, at Politiets Efterretningstjenester (PET) får adgang til informationer fra Headley.