Havebæsterne hærger igen

Det har været et rigtigt sneglevejr de seneste uger, og bestanden af dræbersnegle eksploderer. Hak dyrene ihjel, siger biolog.

Kært barn er nok en overdrivelse, men den har flere navne. »Iberisk skovsnegl« eller det mere dramatiske »dræbersnegl«. Lige nu stortrives den i den våde danske sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Dræbersneglene er tilbage.

Efter at de seneste års forholdsvis tørre somre har udtørret og holdt bestanden af havebæster nede, giver de seneste ugers på en gang våde, lune og klamme sommervejr perfekte forhold for, at de dominerende snegle formerer sig.

Vi bør helst skille os af med dræbersneglene, mener biolog Erling Krabbe fra Naturstyrelsen.

- De æder alt. De kan spise af salater, ja, selv stauder kan de spise. Men de spiser også andre snegle. De er meget dominerende, siger han til Radio24syv.

Biologen forklarer, at det slet ikke er meningen, at dræbersneglene er i Danmark. De hører hjemme nede i Spanien og Portugal, hvor klimaet er meget tørt, og hvor de er en naturlig del af økosystemet. Men på en eller anden måde har de forvildet sig nordpå.

- Heroppe er forholdene ideelle for sneglene. Når det er fugtigt og varm, kommer sneglebestanden helt ud af kontrol og udkonkurrerer alt muligt, siger Krabbe.

For at de danske haveejere kan komme de aggressive dræbersnegle til livs, foreslår biologen, at hele veje af haveejere går sammen i fælles sneglekrig for eksempel om morgenen eller om aftenen, når det er fugtigt, og sneglene kommer frem - for hvis ikke naboen samler snegle, nulrer hans snegle bare ind gennem hegnet, og så er arbejdet spildt.

Så gælder det blot om at alle indsamler så mange snegle som muligt og slår dem ihjel.

- Man kan hakke dem over med en spade eller hælde kogende vand over dem. Det er vigtigt, at man bruger handsker, for sneglene kan indeholde colibakterier, siger biologen og understreger, at sneglemassakren hellere bør starte snart.

- For snart går sneglene i hi, og hvis man inden kan få rigtigt mange samlet sammen og slået dem ihjel nu, er der ikke så mange til næste år, og på den måde vil bestanden blive sat tilbage.