Hastemøde i København om jødehetz

Politikere i København vil forsøge at få skabt et overblik over omfanget af antisemitisme udløst af den aktuelle konflikt i Gaza.

Gaza-konflikten har øget tilfældene af chikane mod jøder i Danmark. På en måned er der registreret næsten lige så mange overgreb mod jøder, som der normalt bliver på et år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnske politikere vil på et hastemøde med jødiske og muslimske repræsentanter i dag forsøge at få skabt et overblik over omfanget af antisemitisme i såvel København som i resten af landet.

Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og socialordfører Lars Aslan Rasmussen (S) har inviteret Muslimernes Fællesråd og Det Jødiske Samfund til mødet. Ifølge Lars Aslan Rasmussen er der planer om hurtigst muligt at holde yderligere møder, hvor bl.a. politiet, justitsministeren og social- og integrations­ministeren vil blive inviteret.

Dagens møde er ifølge Lars Aslan Rasmussen en reaktion på den antisemitisme, som danske jøder med egne ord oplever i forbindelse med den aktuelle konflikt i Gaza mellem israelere og palæstinensere.

Som omtalt forleden i Berlingske bliver eleverne i de ældste klasser på den jødiske Carolineskolen i København for eksempel opfordret til ikke at bære religiøse symboler, når de forlader skolen, fordi de risikerer at blive chikaneret eller ligefrem overfaldet på grund af konflikten mellem Israel og Hamas.

Dertil kommer, at Det Jødiske Samfund har registreret 29 fysiske, verbale og virtuelle overgreb på jøder, siden konflikten i Gaza blussede op i begyndelsen af juli. I en oversigt over julis antisemitiske hændelser kan man dermed blandt andet læse:

»En ikke-jødisk dansk mand, som havde en halskæde med en davidsstjerne hængende om halsen, blev i en bus i København spyttet på af en mand med mellemøstligt udseende. Gerningsmanden forsøgte også at rive halskæden af ham.«

Derudover er en israelsk familie blevet smidt ud af en taxa flere kilometer fra deres bestemmelsessted, fordi chaufføren »hadede staten Israel«, mens andre har oplevet, at der er blevet råbt »jødesvin« efter dem på gaden. Næsten alle overgrebene er ifølge Det Jødiske Samfund begået af »personer med mellemøstligt udseende­ eller navn«.

Allerslev: En politimæssig opgave

Lars Aslan Rasmussen håber, at jøderne på mødet kan sætte yderligere ord på deres oplevelser af problemerne, ligesom Muslimernes Fællesråd ifølge ham har bedre mulighed for at komme i forbindelse med grupper og miljøer, som »politikere ikke har kontakt til«.

Anna Mee Allerslev siger, at det først og fremmest er en politimæssig opgave at sikre, at borgerne kan gå i fred og ro på gaden.

»Men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre forståelse og ro,« understreger hun.

Men ifølge Lars Aslan Rasmussen »stopper antisemitisme ikke ved kommune­grænsen«.

Derfor opfordrer han til, at der på skoler med mange indvandrerbørn bliver gjort en ekstra indsats med oplysning og dialog for at forebygge antisemitisme, ligesom han også efterlyser, at regeringen får udarbejdet en egentlig national handlingsplan mod diskrimination af jøder.

Og formanden for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, er glad for invitationen til dagens møde.

»Der findes allerede tværreligiøse dialogbaserede aktiviteter, men vi må desværre konstatere, at de aktiviteter ikke har afholdt nogen fra at blande konflikten mellem Israel og Hamas sammen med tilfældige danske jøder på gaden i København,« siger han og fortsætter:

»Vi vil meget gerne afdække, om et kommunalt dialogforum kan være rammen for, at jøder og muslimer i fællesskab engagerer sig i denne problemstilling.«

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra Muslimernes Fællesråd.