Hashsalget på Christiania fortsætter - men er reduceret til »under 10 procent«

Hashsalget vendte hurtigt tilbage til Pusher Street efter, at christianitterne for halvanden måned siden rømmede gaden - men det foregår i dag i meget begrænset omfang, lyder det. Politiet er dog bekymret for, at permanente boder igen er på vej.

Christianitter rydder Pusherstreet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

90 procent af hashhandlen i Pusher Street på Christiania er forsvundet efter, christianitterne for halvanden måned siden ryddede gaden for hashboder. Sådan lyder i hvert fald vurderingen blandt christianitterne selv.

»Jeg vil vurdere, at vi med den hashhandel, der stadig er omkring Pusher Street, er nede under 10 procent sammenlignet med handlen før. Vi rev 40 boder ned, og der var måske 5-7 personer beskæftiget ved hver bod. Billedet i gaden har siden været, at en halv snes handlende har stået og solgt hash fra lommerne,« siger Ole Lykke, der er talsmand for Christiania, og som ofte kommer i Pusher Street.

Om eftermiddagen er antallet af pushere dog »lidt højere«, fortæller han, men understreger, at aktiviteten i gaden på ingen måde er på niveau med før skudepisoden, hvor omsætningen ifølge politiet lå på op mod en milliard årligt.

Vendepunktet kom 31. august, hvor to betjente under en rutinemæssig anholdelse af en person med relation til hashmiljøet på fristaden blev beskudt. Som konsekvens besluttede christianitterne kort efter at rydde hashboderne fra den berygtede gade.

Politi ser bekymrende tegn

Hos Københavns Politi deler man christianitternes vurdering af, at salget er faldet, og fornemmelsen er ligeledes, at det foregår på en anden måde i dag end tidligere: De velassorterede boder er nu skiftet ud med et langt mindre udvalg, der kan være i bukselommerne, og det har betydning for omsætningen.

Politiet ser dog også tegn på, at handlen igen er ved at udvikle sig i en mere fastforankret retning.

»Vi kan konstatere, at boderne i den permanente stil, man kender dem fra tidligere, ikke er vendt tilbage, men i stedet har man sat sig ved nogle borde-bænkesæt i gaden, og i et eller andet omfang anskaffet sig parasoller og forleden så vi også, at der var blevet stillet en brændeovn op dernede,« siger leder af Taskeforce Pusherstreet Dannie Rise, og forklarer videre, hvorfor det pudsige interiør har vakt politiets opmærksomhed:

»Det er jo ingen hemmelighed, at det, vi frygter, er, at der kommer permanente boder igen. I takt med at der kommer mere nedbør og kulde, vil dem, der har deres gang dernede, gerne stå i tørvejr og have det varmt - det jo meget menneskeligt. Og så er grobunden der for, at man får etableret mere permanente boder igen, hvis ikke Christiania selv er meget opmærksomme på det.«

Brændeovnen er dog fjernet igen efter, politiet henvendte sig til Christiania, fortæller Dannie Rise.

Fødselsdag gav øget hashsalg

I midten af september forsøgte politiet af to omgange at opsætte synlige videokameraer i gaden for at skabe tryghed og for nøje at kunne holde øje med udviklingen. Begge gange blev kameraerne dog fjernet igen af christianitter, men det har »på ingen måde« fået politiet til at opgive overvågningen af gaden.

»Tværtimod. Slet, slet ikke. Det bruger vi meget energi på,« siger Dannie Rise, der fortæller, at politiet har »andre ting i støbeskeen« end de synlige overvågningskameraer. Ting, som han ikke på nuværende tidspunkt vil løfte sløret for. Han fortæller dog, at politiet dagligt patruljerer i gaden for at følge udviklingen.

Politiets bekymring for, at nye permanente hashboder dukker op, har Ole Lykke også delt, men er nu mere fortrøstningsfuld.

»Vi har haft det (risikoen for permanente boder, red.) oppe at vende efter Christianias fødselsdag, og dengang kunne jeg godt være nervøs for, at det endte i noget nær faste boder igen, men det er ligesom gået i sig selv. Jeg tror ikke, vi får det store problem der, men der er ingen garantier. Vi venter stadig på, at politikerne  tager ansvar og regulerer hashandlen i Danmark på en mere fornuftig måde end ved at overlade det til politi og kriminelle,« siger Ole Lykke.

Han henviser til, at hashhandlen på fristaden steg markant i forbindelse med fristadens fødselsdagsfejring 26. september, hvor der »gik fest i den«. En udvikling, der skabte bekymring hos flere christianitter – Ole Lykke inklusiv – men som man ifølge ham fik sat en stopper for på to efterfølgende fællesmøder.

Hvor salget så er rykket hen siden, har Berlingske flere gange forsøgt at kortlægge. I dagene efter rydningen af Pusher Street oplevede hverken politi eller avisens udsendte reporter en øget aktivitet ved andre af byens kendte hashhandelssteder, og det er ifølge politiet fortsat ikke tilfældet i dag.