Hashsag: Anklager tiltales for at instruere politividner

Det er en helt usædvanlig og meget alvorlig sag, siger statsadvokat efter tiltalerejsning.

Arkiv. Det er en helt usædvanlig og meget alvorlig sag, siger statsadvokat efter tiltalerejsning. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Anklagemyndigheden rejser nu tiltale mod en 45-årig kvindelig anklager, der mistænkes for at være gået alt for langt i bestræbelserne på at få en gruppe tiltalte dømt i en stor hashsag fra Christiania.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at anklageren i forbindelse med sagen misbrugte sin stilling, løj for retten, og at hun forsøgte at instruere politifolk i, hvad de skulle fortælle i retten.

Det oplyser konstitueret rigsadvokat Jan Reckendorff onsdag i en pressemeddelelse.

»Den omfattende efterforskning viser efter min opfattelse, at en anklager groft har tilsidesat det ansvar, som vi og samfundet har givet hende. Det er en helt usædvanlig og meget alvorlig sag,« siger rigsadvokaten.

»Ingen må kunne stille spørgsmål ved anklagemyndighedens objektivitet og ordentlighed. Det er simpelthen en del af fundamentet for vores straffesystem i Danmark,« lyder det videre.

Det var anklagemyndigheden selv, der i sin tid bad Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) om at efterforske sagen.

Undervejs valgte efterforskerne hos DUP at sigte yderligere én anklager, men Rigsadvokaten har besluttet, at hun slipper for en straffesag.

»Anklagerens handlinger er alvorlige, men de har ikke en sådan grovhed, at vi rejser en straffesag. Hun har ikke løjet og heller ikke forsøgt at få politividner til at lyve over for retten. Sagen vil i stedet blive behandlet personaleretligt,« siger Jan Reckendorff.

/ritzau/