Hashhandlere finder kamera forklædt som gren på Christiania

Siden efterårets nedrivning af politiets kameraudstyr til overvågning af Pusher Street, har den særlige afdeling til efterforskning af åbenlys hashhandel tilsyneladende fundet andre metoder til at følge med i pushernes ulovlige forretning.

Betjent fotograferet ved Pusher Street på det sted, hvor politiet i september sidste år forsøgte at sætte overvågningskameraer op. Kameraerne blev hurtigt revet ned af ukendte personer. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hashhandlere har fredag aften gjort et usædvanligt fund på Christiania.

Ifølge Berlingskes oplysninger har de fundet en gren med et indbygget kamera.

Det er uklart, hvad der efterfølgende er sket med kamera-grenen.

Samme aften har Københavns Politi iværksat en politiaktion på Christiania.

»Det er forholdsvist udramatisk. Vi er ude og lave en aktion på Christiania, hvor vi har efterforsket mod en gruppe mennesker, vi har haft i kikkerten i forhold til, at de bedriver en del af den organiserede hashhandel derude. Dem har vi slået til imod her til aften, og indtil videre har vi anholdt én, og vi har også lavet nogle ransagninger, hvor vi har fundet nogle større mængder hash,« siger Dannie Rise, leder af politiets Operative Specialafdeling, som efterforsker narkotikahandel på Christiania og i resten af byen.

Adspurgt om den pågældende kamera-gren tilhører politiets Operative Specialafdeling, siger Dannie Rise:

»Jeg vil sige det på den måde, at når vi efterforsker mod den organiserede hashhandel derude, så er en af de efterforskningsmetoder, vi benytter os af, det er blandt andet at overvåge dem. Men lige præcis det, du nævner der, det har jeg ikke nogen kommentar til«.

Til trods for politiaktionen fortsatte handlen med cannabis ufortrødent fredag aften i Pusher Street. Hashsælgerne i gaden ville over for avisen udover at bekræfte fundet ikke kommentere yderligere.

Åbenlyse kameraer revet ned

Efter skyderiet på Christiania 31. august sidste år, hvor to betjente og en civil person blev såret, rev en større gruppe christianitter to dage senere pushernes træboder ned i en aktion, der syntes at signalere, at fristadens beboere tog kontrollen over hashgaden tilbage.

Den ulovlige handel fortsatte dog, og selv under rydningen kunne man få diskrete tilbud hvisket i øret af sælgere i udkanten af Pusher Street. To uger senere sad hashhandlere dagen igennem igen på deres vante plads i gaden og solgte fra borde-bænkesæt.

Tre uger efter skyderiet forsøgte Københavns Politi en weekend at sætte overvågningskameraer op i Pusher Street ad to omgange. Fonden Fristaden Christiania, som ejer området på vegne af christianitterne, meldte dengang ud til politiet, at de hverken kunne eller ville modsætte sig videoovervågningen.

Ikke desto mindre blev kameraerne begge gange revet ned, og politiet måtte gå i tænkeboks.

I den forbindelse lød det fra Dannie Rise, at »der er rigtig mange måder at opsætte overvågning på, både noget man kan se, og noget man ikke kan se. Det er det, vi nu går i gang med at overveje«.

For nyligt har sælgerne igen dristet sig til at sætte boder op.