Hashhandlen er eksploderet: Skudepisode kan blive vendepunkt på Christiania

Onsdag aften kulminerende konflikten mellem politi og miljøet omkring Pusherstreet, da en hashsælger skød og ramte to betjente og en civil person. Episoden kalder på en ny strategi overfor fristaden, lyder det flere steder fra.

Betjente skudt på Christiania i nat 1.9.2016: Der er foretaget flere anholdelser i sagen. En af betjentene betjent blev ramt i hovedet og er hårdt såret, en civil er også ramt. Efter skyderiet tilbageholdt politiet flere tilstedeværende på Christiania og kropsvisiterede dem... (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle egentlig bare have været en helt almindelige anholdelse af en hashsælger i Pusherstreet, da politiet sent onsdag aften anråbte en 25-årig mand. Eller så almindelig som en anholdelse på Christiania nu kan være.

Men det blev det langt fra. For manden var bevæbnet og skød ud af det blå de to betjente og en civil person, hvorefter han stak af fra stedet. Han er som bekendt efterfølgende blevet anholdt, men allerede inden havde politiet understreget behovet for, at christianitterne nu aktivt må bekæmpe kriminaliteten på fristaden.

»Jeg håber, at det her bliver et wake up-call til Christiania. Og jeg håber, at man vil indse, at nu er det ved at være tid til at tage skeen i den anden hånd overfor det kriminelle miljø,« sagde politidirektør hos Københavns Politi, Thorkild Fogde, efter skudepisoden sent onsdag aften.

Kim Møller, der er lektor ved Aalborg Universitet og forsker i Christiania og hashhandlen på Pusher Street, er ligeledes af den opfattelse, at skyderiet kan blive et vendepunkt for Christiania.

En alvorlig sag

»Det er klart, at det her ér alvorligt. Og det kan meget vel være et skarpt hjørne,« siger Kim Møller og understreger flere gange, at der er tale om hans egen personlige spekulation.

Politidirektøren Thorkild Fogde har sagt, at det her er et ”wake up-call” for Christiania. Hvordan tror du, skyderiet kommer til at påvirke fristadens fremtid?

»Jeg tror ikke, at christianitterne kan stemme pusherne ud af Pusherstreet. Jeg ved det ikke, men det tvivler jeg på.«

»Mit gæt vil være, at Task Force Pusherstreet får tilført flere ressourcer igen. Statsminister Lars Løkke har også allerede sendt signaler om, at politiet skal have tilført flere ressourcer,« siger Kim Møller.

Markedet eksploderede i 90erne

Konflikten mellem politiet og miljøet omkring Pusherstreet er særligt eskaleret efter 2004, hvor politiet for første gang forsøgte at rydde gaden. Siden dengang er forholdet blot blevet »forværret«, vurderer Kim Møller.

For at forstå hashsalget og dets udvikling på fristaden skal vi tilbage til slutningen af 90erne, hvor handlen for alvor voksede. Forud for det var gået, at politiet i 1992-93 forsøgte at give bøder til hashkøbere på Christiania. Det skete indtil den daværende justitsminister Erling Olsen bad dem se igennem fingre med salget, opsummerer Kim Møller.

»Markedet eksploderede i størrelse og omfang gennem halvfemserne, hvor forbruget steg ret markant i hele den vestlige verden. Og det var særligt uheldigt, at det skete lige præcis der, for der var politiet ikke særlig meget til stede på Christiania, så det fik lov til at vokse sig kæmpe stort. Problemet er, når det først er blevet så stabilt, for så er det enormt svært at fjerne igen,« siger Kim Møller.

Sidst i 90erne lagde man derfor en mere langsigtet plan for at bekæmpe hashhandlen. Den udmøntedes i 2001, hvor man lukkede 100 hashklubber rundt omkring i København, og i 2004 hvor den første rydning af Pusherstreet så altså fandt sted. Da det ikke gav det ønskede udbytte, skiftede man i slutningen af 00’erne taktik, og Task Force Pusherstreet blev oprettet.

»Dermed rykkede man politiindsatsen et niveau op og gik fra at give bøder til køberne, til at gå målrettet efter pushernes lagre rundt omkring,« siger Kim Møller.

Det giver »stof til eftertanke«

Præcis hvilke konsekvenser nattens begivenheder faktisk vil få for forholdet og for politiets indsats i området, har Københavns Politi ikke på nuværende tidspunkt ønsket at forholde sig til. Men på et pressemøde torsdag middag, fortalte chefpolitiinspektør Jørgen Skov fra Københavns Politi, hvordan skyderiet har givet »stof til eftertanke«.

»Det er ikke sådan, at vi på baggrund af en enkelt hændelse ændrer alt, men det er klart, at det giver overvejelser i forhold til kollegernes sikkerhed og den måde, vi arbejder på,« sagde Jørgen Skov.

 

Heller ikke christianitterne har på nuværende tidspunkt ønsket at forholde sig til, om og hvordan skyderiet kan påvirke fristadens fremtid.

»Men vi er selvfølgelig chokerede over det her, og tager kraftig afstand fra det,«, siger talsperson for Christianias officielle pressegruppe, Kirsten Larsen, til Berlingske.

Hun henviser til, at der i aften er indkaldt til et beboermøde på Christiania, hvor situationen skal diskuteres.