Hashboderne er tilbage i Pusher Street

Under stort postyr og mediebevågenhed blev hashboderne på Pusher Street nedrevet af christianitterne i efteråret. Nu er boderne imidlertid tilbage. Berlingske har besøgt Christiania.

Christianitterne vælter Pusher Street. Et tredobbelt drabsforsøg blev i efteråret dråben, der fik bægeret til at flyde over for christianitterne. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Her ligner alt sig selv, som vi huskede det fra de gode gamle dage. Pusher Streets tunge røg omslutter igen gaden, og under parasollerne i gaden står hashsælgerne.

Som var det Grønttorvet, har pusheren udrustet sig selv med gasdrevne varmeblæsere og små borde, varmt overtøj og salgstaler.

»Skal I ha’ skunk? Weed? Fed?«

»Noget at ryge på, drenge?«

Sådan lød tilbuddene, da Berlingske besøgte Pusher Street tirsdag. Gaden minder lidt om et supermarked lørdag formiddag, hvor stande tilbyder smagsprøver - mod betaling i dette tilfælde.

Fra christianitterne er meldingen, at man er overraskede over, at det alligevel lykkedes at holde boderne væk i så lang tid:

»Vi vidste godt, at hashhandlen ville komme tilbage, og det kan da undre, at de har været så længe om at etablere boderne igen,« siger talsmand Risenga Manghezi.

På Cafe Nemoland midt på Christiania sidder en flok unge og deler “cigaretter”. På bordene foran cafeen er påklistret laminerede skilte, hvor der står, at »her foretager politiet stikprøver.« Hos politiet har man også bemærket, at pusherne igen, igen er ved etablere sig i mere permanente omgivelser:

»De boder, hvor der var tag og gulv og måske endda et lille TV, er der ikke. Men dem, der sælger hash på Christiania, prøver grænser af. Det startede med, at der blev solgt fra lommen, så ved borde-bænke og nu står de med parasoller og olietønder. Vi har været ude ad flere omgange og konfiskere de effekter. Vi er ugentligt tilstede,« siger Dannie Rise, chef, Politiets Operative Specialafdeling.

Overborgmester Frank Jensen (S) er ked af situationen på Christiania:

»De gode kræfter på Christiania var ikke nok til at bryde de kriminelles jerngreb, derfor opfordrer jeg alle derude til at samarbejde med politiet.«

Han fremhæver den udvidelse af zoneforbuddet, der er lagt op til i den nye Bandepakke - der bliver forhandlet om nu - som et tiltag, der vil kunne hjælpe politiet i deres arbejde.

»Prøv nu legalisering«

I efteråret blev to betjente og en civil person skudt på fristaden, da politiet under et rutinetjek ville anholde en mand. Gerningsmanden blev morgenen efter anholdt på en adresse i Kastrup. Under anholdelsen opstod en skudveksling mellem ham og politiet, og den 25-årige gerningsmand døde efterfølgende af sine kvæstelser.

Episoden var så voldsom, at christianitterne på et fællesmøde besluttede sig for at rive hashboderne i Pusher Street ned og opfordre hashkunderne til at købe deres forsyninger andetsteds.

Men det eneste, der for alvor hjælper i indsatsen mod pusherne, er legalisering, lyder det fra Christiania.

»Vi mener, at det eneste, der endnu ikke er forsøgt, er at lave en forsøgsordning med legalisering. Så kommer pengene i statskassen og kan bruges til forebyggelse, og vi kan sikre, at det ikke er rockere, der skal bestemme, om du er gammel nok til at købe hash,« siger Risenga Manghezi.

Og til det er der opbakning fra Rådhuset og Overborgmesteren, der længe har advokeret for, at man forsøger legalisering.

»Jeg har længe talt for, at man prøver nogle alternative løsninger såsom forsøgsordninger med legalisering. Men der har indtil nu ikke været flertal for det,« siger Frank Jensen.