Hasan Cücük og tre andre journalister er på Tyrkiets sorte liste: »De siger, at vi spiller offerrollen over for Danmark«

Den dansk-tyrkisk journalist, Hasan Cücük, er en af fire journalister fra mediet Zaman i København, der er blevet overvåget af den tyrkiske ambassade. Nu vil han anmelde ambassaden til politiet, tilføjer han.

Erdogan-tilhængere på gaden i København for fejre resultatet af folkeafstemningen i Tyrkiet tildigere på måneden.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyrkiske ambassade har indsamlet oplysninger om fire herboende dansk-tyrkiske journalister, der alle er kritiske over for den tyrkiske regering med præsident Erdogan i spidsen.

Den ene af journalisterne er Hasan Cücük. Han vil ikke oplyse navnene på de tre andre mediefolk, men fortæller, at de arbejder for mediet Zaman, der har til huse på Sluseholmen i København.

Hasan Cücük oplyser, at han i løbet af weekenden vil indgive en politianmeldelse af ambassaden.

Dels fordi ambassaden efter hans mening har registreret og overvåget ham ulovligt pga. hans politiske holdninger, og dels fordi den, som han ser det, omtaler ham som terrorist som en del af Gülen-bevægelsen.

Den tyrkiske præsident har anklaget Gülen-bevægelsen for at stå bag det fejlslagne kupforsøg mod Tyrkiet i sommeren 2016, og har siden slået journalister, akademikere og politikere i hartkorn med terrorister.

Reaktionen fra journalisten kommer efter, at den religiøse rådgiver på den tyrkiske ambassade, Adnan Bülent Baloğlu, over for Kristeligt Dagblad har bekræftet og forsvaret, at ambassaden har indsamlet informationer om fire tyrkiske mænd og 14 tyrkiske skoler i Danmark.

»Jeg har talt med en advokat i dag,« siger han og oplyser, at han vil anmelde såvel ambassaden som Adnan Bülent Baloğlu:

»Tyrkiet har ikke ret til at overvåge folk i Danmark,« siger han.

Berlingske har igennem længere tid afdækket, hvordan flere dansk-tyrkere mener, de er blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for »landsforræderi« og »terrorisme«.

Det kan blandt andet ske via den såkaldte »stikkerlinje«, hvor tyrkere i Europa via en annonce i en tyrkisk avis opfordres til at »angive Gülen-tilhængere«. Berlingske har ringet til det nummer, der optræder i annoncen, og opkaldet gik direkte til det tyrkiske præsidentkontor. »Hvis personen (der støtter Gülen, red.) kommer ind eller ud af landet, så bliver der gjort det nødvendige,« var budskabet fra den tyrkiske repræsentant.

Historien om det tresiderslange dokument blev først afdækket af Politiken i slutningen af marts. I dokumentet fremgår, ifølge Politiken, fire mænd og 14 skoler. Det har tidligere været fremme i Berlingske, hvordan de danske skoler og gymnasier elever, efter at være blevet benævnt »terrorskoler«.

Nu står Hasan Kucuk altså frem, og fortæller, at han og tre andre journalister er de fire mænd, der optræder i dokumentet.

Hasan Cücük har set papirer og lister udarbejdet af ambassaden.

»De siger, at vi spiller offerrollen over for Danmark i forhold til Tyrkiet og laver propaganda over for tyrkerne,« forklarer han.

Han er overbevist om, at ambassadens indsamling af oplysninger betyder, at han ikke kan rejse til Tyrkiet. Han tror heller ikke, at han kan få forlænget sit tyrkiske pas. Det samme gælder formentlig hans børn.