Harry har rådgivet 400 danske lottomillionærer: Det er en glædens dag – men så følger bekymringerne

Den næststørste lottogevinst i Danmark på 210.668.619 mio. kr. tilfaldt fredag en heldig rad i Kalundborg. Millionærrådgiver ved, at så stort et beløb giver søvnløse nætter.

Der er ofte stor forskel på, hvad folk fortæller, de vil gøre, hvis de vandt milllioner i Lotto, og hvad de reelt gør, fortæller millionærrådgiver i Danske Spil, Harry Aamann. »Når folk først har vundet, begynder de at tænke sig om.« Foto fra Phi Phi Island i Thailand. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARSTEN A ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad ville du gøre, hvis du vandt 210.668.619 kroner?

Det spørgsmål er der i dag kun én dansker, der skal have besvær med at svare på, nemlig den heldige rad i Kalundborg, der fredag aften via nettet fik trukket den rigtige talkombination ud i Eurojackpot.

De lidt over 210 mio. kr. er den næststørste lottogevinst herhjemme nogensinde kun overgået af de 315 mio. kroner, der tilfaldt en vinder i Helsingør i februar 2015.

En af Danske Spils to millionærrådgivere hedder Harry Aamann. Han er statsautoriseret revisor og har gennem de sidste 12 år rådgivet 400 lottomillionærer. Som regel har han, efter vinderens eget ønske, rådgivet vedkommende i hjemmet over en kop kaffe, hvis han eller hun ellers ikke, i diskretion og bekymring over sin nye millionærstatus, vælger at mødes et andet sted.

Et af Harry Aamanns vigtigste råd til lottomillionærer er: »Tag den med ro«.

»Jeg siger til vinderne: Det er jeres penge. Det er jer, der bestemmer, både hvad pengene skal bruges til, og i hvilket tempo de skal bruges. Så tænk jer godt om. Men jeg er ikke moralens vogter. Hvis folk har lyst til at drikke pengene op inden for de næste tre år, jamen så sidder jeg ikke og siger: Nej, det må du endelig ikke gøre. Det er deres valg.«

Harry Aamann, millionærrådgiver hos Danske Spil

»Selv om det er en glædelig begivenhed, så giver det også store bekymringer«


Harry Aamann har et »herligt job«, som han siger, for det er glade, nogle gange overstadigt lykkelige, mennesker, han besøger. Andre er direkte chokerede og glemmer alle de drømmeønsker, de havde, da de gik og håbede på den store gevinst.

»For rigtig mange, der vinder så store beløb, er det helt uoverskueligt. Det giver søvnløse nætter, hvor de spekulerer på, hvordan de skal forvalte pengene på en fornuftig måde. Selv om det er en glædelig begivenhed, så giver det også store bekymringer,« fortæller Harry Aamann.

Han er forbavset over, hvor fornuftige millionærerne er, når de endelig har vundet.

»Hvis du spørger folk på gaden om, hvad de ville gøre, hvis de vandt 210 millioner kroner, så kommer der mange vidtløftige forslag om jordomrejser og luksusbiler. Men når folk først har vundet, begynder de at tænke sig om.«

Nye lottomillionærer er ofte bange for den ændrede status, de får ved pludselig at være ved muffen og holder derfor lav profil.

»De er bange for, at deres omgangskreds skal synes, de er blevet for fine og store på den. For de fleste er det magtpåliggende, at de bliver ved med at fremstå som de mennesker, de altid har været.«

Han husker en gruppe vindere i et lille lokalsamfund på Sjælland, der for nogle år siden vandt over 100 mio. kroner. De valgte at stå frem og blev, som Harry Aamann husker det, hurtigt trætte af folk, der ville have andel i deres millioner.

Hvis lottomillionæren i Kalundborg oplever folk med lidt for gode råd til investeringer eller folk, der vil låne penge, er hans råd på forhånd at have tænkt over, hvad pengene skal bruges til, og så stikke en hvid løgn om, at pengene er investeret.

Ifølge presse- og kommunikationsrådgiver Camilla Cornelius fra Danske Spil er den nyslåede Eurojackpot-millionær i Kalundborg »meget overvældet lige nu«.

Mere får man ikke at vide.